Algemene informatie over het Las Fallas festival

fShare
2
Pin It

Wanneer de eerste wat warmere dagen zich beginnen aan te dienen in Spanje word dit in Valencia ingeluid met een geweldig festival. Duizenden Valenciaanse dames in schitterende traditionele jurken en haardracht, honderden prachtige kunstwerken van piepschuim en hout op de kruispunten, heel veel feest, kraampjes, muziek, verlichte straten nabij de kunstwerken en vooral heel veel vuurwerk in allerlei soorten en maten. Op het hoogtepunt van het festival op 19 maart, van 22:00 tot laat in de nacht worden alle kunstwerken in brand gestoken.

Las Fallas is een écht straatfeest. Het grootste straatfeest van Europa zelfs. Overal in de stad vinden er zich rondom de verschillende kunstwerken allerlei festiviteiten plaats en er word tot diep in de nacht paella gegeten, wijn gedronken, vuurwerk afgestoken en gefeest. In de wijk Ruzafa zit het letterlijk vol met verenigingen die allemaal hun eigen kruispuntje hebben met een beeld, feesttent en verlichte straat en hier kun je s 'avonds letterlijk door alle feestelijkheden heen wandelen.

 

Dat is het festival in een zeer kleine notendop. Je kan er nog wat filmpjes bij bekijken, of de foto's op deze website maar als je écht wil weten wat er in maart in Valencia gebeurd, moet je het beleven. Je moet er bij zijn geweest! De dagelijkse mascletá op het plein voor het gemeentehuis ziet er leuk uit op een filmpje en het geluid is ook wel aardig maar dat zegt niets over de beleving; De muziek op het plein voorafgaand aan de vuurwerkshow. Het gemeenschappelijk wachten op het magische moment van klokslag 14:00. Het wapperen van de gekleurde knallers in de wind. De sfeer. Hoe Valencia letterlijk beeft op haar grondvesten tijdens de finale van de mascletà.

Waar en wanneer?

Het Las Fallas festival word in de meeste plaatsen in de regio Valencia gevierd, en ook zelfs daarbuiten. In de stad Valencia is de viering verreweg het meest uitbundig. 

Officieel begint het festival op de laatste zondag van februari met de opening La Crida. De echte feesten barsten los vanaf 15 maart, de dag van La Planta (Het plaatsen van de kunstwerken van piepschuim en hout) tot en met de nationale feestdag 19 maart (San José) met in die nacht de cremà waarbij alle kunstwerken worden verbrand. Van 1 maart tot en met 19 maart is er iedere dag om 14:00 een mascletà op het Plaza del Ayuntamiento.

Geschiedenis

Aan het einde van de 15e eeuw, steeds tijdens het aanbreken van het voorjaar en het daarbij horende langere licht, begonnen timmerlieden hun houten kaarsenstandaards te verbranden om het aanbreken van het voorjaar te vieren. Die waren immers niet meer nodig. In de loop van de tijd werden deze standaards steeds meer aangekleed, eerst met lappen en later begonnen men er gezichten en andere vormen van te maken.

In de 18e eeuw is dit gebruik uitgegroeid tot een dag die samenviel met de viering van San José (op 19 maart). San José is de beschermheilige van de timmerlieden en handarbeiders. Op deze dag werden overal in de straten van Valencia de toen nog simpele beelden (De Falla's) tijdens het invallen van de duisternis verbrand.

In de loop van de jaren zijn de Falla's groter geworden en begonnen ze ook een kritisch, spottend of erotisch karakter te krijgen waardoor de Falla's ook gespreksstof genereerde voor de inwoners van Valencia. In 1858 is het zelfs zover gekomen dat er een Falla werd verboden door de autoriteiten, vanwege de té kritische boodschap ervan.

Wil jij er ook bij zijn?

Op deze pagina vind je alle info die je nodig hebt om naar Valencia te komen en een aantal dagen dit spectaculaire festival mee te maken.

Ben je er voor de eerste keer bij?

Checklist: 10 dingen die je gezien moet hebben tijdens Las Fallas.

Cijfers & Weetjes

  • Ieder jaar komen er ongeveer 1 miljoen mensen naar Valencia om het mee te maken.
  • Las Fallas is het allergrootste straatfeest van Europa.
  • Er zijn ongeveer 300 verenigingen die er samen voor zorgen dat er overal in de stad wat te zien is.