Zelf vuurwerk afsteken

fShare
0
Pin It

Tijdens het fallas festival zul je werkelijk overal om je heen vuurwerk horen in alle soorten en maten, afgestoken door de Valencianen zelf en door de bezoekers van het festival. Zeker wanneer je door een wijk zoals Ruzafa loopt, waar fallas écht leeft, zie je tientallen -voornamelijk kinderen- mensen vuurwerk afsteken. Loop je s'avonds door het Turia park, dan kom je veel oudere vuurwerkafstekers tegen, waaronder Nederlanders. Wil je zelf ook vuurwerk kopen en afsteken? Dat kan, maar wél met enige kanttekeningen, zie onderaan op deze pagina, bij regelgeving.

Waar kun je vuurwerk kopen?

Tijdens het festival kun je in Valencia op heel veel plekken vuurwerk kopen, soms zelfs bijvoorbeeld in kleine tijdschriftenwinkels. Op de kaart hieronder vind je de grotere winkels met een beter assortiment. 

Wat voor vuurwerk is er te koop?

In Spanje kunnen particulieren alleen consumentenvuurwerk kopen. Je komt dus de gebruikelijke dingen tegen zoals cakes (Niet zo groot als de Nederlandse), fonteinen en vooral heel veel verschillende soorten klein vuurwerk. Verder is er wel wat harder knalvuurwerk te koop dan we in Nederland gewend zijn zoals de Spaanse vlinders, vlindermatten en verschillende soorten vuurpijlen met een knal.

Ondanks dat je dit soort vuurwerk gewoon kan kopen, is het eigenlijk weer niet toegestaan om het bij je te hebben en/of af te steken, dit is voorbehouden aan de leden van de falla verenigingen.

Klik op de kaart hierboven op een vuurwerkwinkel om naar de website te gaan. De meeste winkels hebben hun assortiment online, ongeveer vanaf een maand voordat het fallas festival begint.

Regelgeving & geschikte locatie's

Er is in Valencia heel veel te koop voor particulieren maar eigenlijk mag je geen vuurwerk afsteken. Sterker nog, veel soorten vuurwerk mag je niet eens bij je hebben. Dit geldt voor al het "grotere" vuurwerk zoals borracho's maar ook de grotere knallers en trueno rockets. De ene agent zal hier soepeler mee omgaan als de andere. Eigenlijk mag vuurwerk alleen worden afgestoken binnen de afgezette ruimtes van de falla verenigingen. Er is een vrij soepel gedoogbeleid wat betreft vuurwerk afsteken op plekken buiten deze ruimte's; Hou het klein, hou het netjes en zorg dat je geen overlast veroorzaakt. Kijk goed naar hoe de Valencianen en hun kinderen vuurwerk afsteken. Zij weten precies hoe het leuk blijft en hoe het binnen het gedoogbeleid past. Omdat je te maken hebt met een gedoogbeleid zal het zo zijn dat de ene agent meer tolereert dan de andere. En dat er op de ene dag meer word getolereerd dan op de andere. Wees hier erg voorzichtig mee en zorg ervoor dat je het niet te bont maakt! In de straten van de stad worden alleen de hele kleine knallertjes, kleine fontijntjes en dergelijke gedoogd. Wil je iets groter vuurwerk afsteken, ga dan naar een parkje of naar het Turia park. Let op, veel mensen denken dat het in het Turia park wél is toegestaan om het echte grotere vuurwerk af te steken zoals de borracho's en de grotere vlinders maar dat is niet zo. De politie komt s'avonds regelmatig door het park om te kijken of het niet te gek word.