Bus in Valencia

Van alle manieren om je door Valencia te verplaatsen met het openbaar vervoer, is de bus misschien wel de meest gebruikte. Op de grotere wegen en pleinen vind je dan ook praktisch op iedere hoek van de straat wel een bushalte waar verschillende lijnen af en aan rijden. De bussen in Valencia zijn rood en herkenbaar aan het lijnnummer en de eindbestemming, aan de voorkant.

Kaartjes

Als je slechts een enkele keer van de bus gebruikt maakt, kun je het beste steeds een kaartje bij de chauffeur kopen als je instapt. Die kost altijd 1.50 euro, ongeacht waar je weer uitstapt. Als je de chauffeur hebt betaald, print hij een ticket uit de automaat en die kun je er dan zelf uittrekken om vervolgens naar je zitplaats (of als je pech hebt, staanplaats) te gaan.

Als je van plan bent om de bus vaker te gebruiken dan wordt het interessant om een 10-ritten kaart aan te schaffen. Deze kost 10.00 euro en dat betekent dat je nu slechts een euro voor een ritje betaald. Als je meer dan 10 ritten gebruikt, dan kun je deze weer op je huidige kaart opwaarderen en nu betaal je daar dan nog maar 8 euro voor omdat je bij de eerste aanschaf van de 10-ritten kaart niet alleen de ritten hebt betaald maar ook de kaart zelf. Deze 10-ritten kaart heet in Valencia de 'Bonobus' en je kan hem iedere keer als je de bus instapt, scannen voor de paal bij de chauffeur. Je ziet dan meteen het aantal overgebleven ritjes staan op de paal. De bonobus kun je met zijn tweeën gebruiken, je scant hem gewoon twee keer.

Plattegrond

Een plattegrond met de busstations en -lijnen kan je krijgen bij een van de toeristeninformatie bureau's. Op de website van EMT Valencia vindt je een uitgebreide interactieve kaart van Valencia met alle bushaltes en nummers van buslijnen. Bij de verschillende bushaltes zie je ook heel vaak een kaart met de verbindingen van en naar die betreffende halte.