Algemene informatie over Las Fallas

fShare
2
Pin It

Ieder jaar wordt in Valencia de komst van de lente gevierd met Las Fallas. Duizenden Valenciaanse dames in schitterende traditionele jurken en haardracht, honderden prachtige kunstwerken van piepschuim en hout op de kruispunten, feest, kraampjes, muziek, verlichte straten nabij de kunstwerken en veel vuurwerk in allerlei soorten en maten. Op het hoogtepunt van het festival, in de nacht van 19 maart, worden alle kunstwerken in brand gestoken. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een groot meerdaags feest met wereldwijde bekendheid. De circa één-miljoen bezoekers komen niet alleen vanuit Spanje maar van overal ter wereld naar Valencia om het mee te maken en dat maakt dat deze -normaal- zo relaxte stad 4 dagen lang letterlijk uit haar voegen barst. 

Overal in de stad vinden er zich rondom de verschillende kunstwerken allerlei festiviteiten plaats en er wordt tot diep in de nacht paella Valenciana gegeten, wijn gedronken, vuurwerk afgestoken en feest gevierd. In de wijk Ruzafa zit het vol met verenigingen die allemaal hun eigen kruispuntje hebben met een kunstwerk, feesttent en verlichte straat. Hier kun je s 'avonds letterlijk door alle feestelijkheden heen wandelen. Er is overal muziek te horen en je kan op veel plekken genieten van streetfood en drankjes. 

 

Vuurwerk heeft een prominente rol tijdens Las Fallas. Veel evenementen gaan gepaard met vuurwerk, Valencianen steken zelf vuurwerk af en daarnaast zijn er ook nog tientallen grote en kleine vuurwerkshows tijdens het festival. Het Valenciaanse vuurwerk is voor veel Nederlanders de hoofdreden om ieder jaar een bezoek te brengen aan het festival. Valencia wordt door vuurwerkliefhebbers uit de hele wereld gezien als hét vuurwerkmekka. De diepgewortelde traditie gaat dan ook al eeuwenlang terug en de liefde voor het vuurwerk is dan ook goed terug te zien, je komt het letterlijk overal om je heen tegen.

De Fallera's zijn niet uit het straatbeeld te denken, tijdens het bloemenoffer -een belangrijk onderdeel van Las Fallas- lopen er gedurende twee dagen in totaal 100.000 van deze in prachtige jurken gestoken dames door de hele stad om uiteindelijk bij Plaza de La Virgin een anjer te brengen aan de beschermheilige van de hulpbehoevenden. 

Waar en wanneer?

Las Fallas wordt in de meeste plaatsen in de regio Valencia gevierd, zelfs tot ver daar buiten. In de stad Valencia is de viering het meest uitbundig.

Officieel begint het festival op de laatste zondag van februari met het openingsfeest La Crida. De echte feesten barsten los vanaf 15 maart, de dag van La Planta (Het plaatsen van de kunstwerken van piepschuim en hout) tot en met de nationale feestdag op 19 maart (San José) met in die nacht de cremà waarbij alle kunstwerken worden verbrand. Van 1 maart tot en met 19 maart is er iedere dag om 14:00 een mascletà op het Plaza del Ayuntamiento. Wil je er zelf een keer bij zijn, zorg er dan voor dat je niet eerder van 20 maart weer vertrekt. Als je rond 15 maart aankomt, kan je alle hoogtepunten meemaken. Op deze pagina vind je handige (Reis)informatie.

Geschiedenis

Aan het einde van de 15e eeuw, tijdens het aanbreken van het voorjaar, begonnen timmerlieden hun houten kaarsenstandaards te verbranden om de komst van het voorjaar te vieren. Die waren toch ook niet meer nodig omdat het steeds langer licht bleef. In de loop van de tijd werden deze standaards steeds meer aangekleed, eerst met lappen en later begon men er gezichten en andere vormen van te maken.

In de 18e eeuw is dit gebruik uitgegroeid tot een dag die samenviel met de viering van San José (op 19 maart). San José is de beschermheilige van de timmerlieden en handarbeiders. Op deze dag werden overal in de straten van Valencia de toen nog simpele beelden (De Falla's) tijdens het invallen van de duisternis verbrand.

In de loop van de jaren zijn de Falla's groter geworden en begonnen ze ook een kritisch, spottend of erotisch karakter te krijgen waardoor de Falla's ook gespreksstof genereerde voor de inwoners van Valencia. In 1858 is het zelfs zover gekomen dat er een Falla werd verboden door de autoriteiten, vanwege de té kritische boodschap ervan. Inmiddels is Las Fallas uitgegroeid tot een groot meerdaags evenement met beelden van soms tientallen meters hoog, waaraan maandenlang is gewerkt door Valenciaanse artiesten en allerlei festiviteiten die zich daaromheen afspelen. De basis van het festival blijft echter hetzelfde: Het plaatsen en verbranden van de Falla's.

Ben je er voor de eerste keer bij?

Checklist: 10 dingen die je gezien moet hebben tijdens Las Fallas.