De metro in Valencia

Er zijn drie metrolijnen en ook nog eens drie bovengrondse tramlijnen in Valencia met prima verbindingen onderling en een redelijk goede bereikbaarheid van grote delen van de stad. In de nacht rijden de metro's niet, de eerste vertrekt rond 5:30 en de laatste rond 22:30, afhankelijk van het metrostation. Onderaan op deze pagina vind je een link naar de downloadpagina van MetroValencia, hier kun je een overzicht met alle tijden downloaden.

Vliegveld

Vanaf het vliegveld zijn er twee directe lijnen (3: Rode lijn en 5: Groene lijn) naar onder meer het centrum van de stad. Als je uit de aankomsthal komt, ga je linksaf door de hal tot je de roltrappen naar beneden ziet. (Aangegeven met het metro-symbool). Hier kun je meteen een kaartje kopen uit één van de automaten. In ongeveer 20 minuten ben je bij één van de centrale stations in de stad; Colón of Xàtiva. Een enkeltje vanaf het vliegveld kost 4,90 euro.

Als je met zijn tweeën bent en jullie zijn van plan om met de terugreis de metro weer naar het vliegveld te pakken én om in de stad tijdens jullie verblijf ook de metro nog enkele keren te gebruiken, dan koop je op het vliegveld het beste een 10-ritten kaart voor zone ABCD. Deze kost 21 euro. Als je de ritjes van en naar het vliegveld daar vanaf haalt, heb je nog 6 ritjes over, ieder 3. Deze kaart is op de automaat aangegeven als "10 Journey Travel Card Zona ABCD".

Tijdens Las Fallas

Hou er rekening mee dat het tijdens het festival bijzonder druk kan zijn in de metro's, met name net voor of na de grotere evenementen. Wij hebben zelfs meegemaakt dat er delen van falla's (De beelden) de overvolle metro ingepropt werden.

Let op: Metrostation Alameda wordt ruim voor en tijdens de castillo's (De avondshows) gesloten. Daarnaast zijn de metrostations Colon en Xativa van 16 tot en met 19 maart gesloten, 2 uur voor het begin van de mascletà op het gemeentehuisplein (Plaza Del Ayuntamiento) tot een half uur na afloop.

Kaartjes

In alle metrostations staan automaten waarmee je kaartjes kan kopen. Let er op dat je in sommige stations niet kan pinnen maar alleen met contant geld kan betalen. Valencia is een grote stad maar de meeste bezienswaardigheden en evenementen tijdens Las Fallas liggen op loopafstand en daarom zal je de metro wellicht niet zo vaak gebruiken als je gewend bent van andere grote steden waar je bent geweest. Om die reden is het in verreweg de meeste gevallen het voordeligst als je 10-ritten kaarten gebruikt. (Bonometro) Deze kun je bijvoorbeeld samen met een andere reiziger gebruiken of als je toch wat vaker met de metro gaat, voor beiden één.

Tarieven voor de 10 ritten kaarten

ZONE A - 7,60 Euro - Centrum en belangrijkste buitenwijken

ZONES AB - 11,00 Euro - Zone A + Verder gelegen buitenwijken

ZONES ABC - 14,70 Euro - Zone AB + Omliggende plaatsen

ZONES ABCD - 21,00 Euro - Zone ABC + Vliegveld

Je kan binnen één rit gewoon overstappen op een andere lijn. Als je het station niet verlaat, kost dat geen extra rit. Als je je kaartje gebruikt om het poortje te openen, word op het display aangegeven hoeveel ritjes er nog over zijn. Als je met zijn tweeën op één kaart reist, pakt de tweede reiziger het kaartje eruit nadat hij voor de eerste reiziger het poortje heeft geopend om hem direct weer op dezelfde manier te gebruiken.

Plattegrond, tijden en meer

Bij een aantal metrostations maar ook in hotels of bij kantoren of kraampjes voor toeristeninformatie kun je een metrokaart krijgen waarop heel duidelijk te zien is hoe je bepaalde delen van de stad kan bereiken. Op deze pagina van de website van Metrovalencia kun je alvast allerlei kaarten downloaden en bekijken.