Openingsweekend 2023 :: Tips & To Do

Op zondag 26 februari wordt Las Fallas 2023 geopend met de openingsceremonie La Crida en dat betekent dat er weer een paar mooie dingen te zien zijn in Valencia. In dit artikel lees je daar alles over.

openingsweekend 2023

Het Fallasfestival.nl Weerbericht voor het weekend van 26 Februari :)

Zoals het er nu naar uit ziet, wordt het een heerlijk weekend zonder neerslag. De temperatuur is prima en zou met wat geluk misschien wel de 20 graden kunnen aantikken.

Zaterdag 25 februari

Niet in Valencia, maar in Bétera, een dropje net buiten Valencia, bereikbaar met de metro (Lijn 1). Om 14:00 is er een mascletà en om 20:00 een siervuurwerkshow in Parc d'Esplai. Beiden afgestoken door RICASA. Deze staan niet in het officiele programma, maar maken deel uit van een liefdadigheidsactie waarmee geld ingezameld wordt voor het Spaanse kankerfonds.

26 februari, vanaf 7:15 s'ochtends :: Despertà infantil & Macrodespertà

De Macrodespertà is een optocht in het centrum waarbij duizenden deelnemers reuze-knalerwten laten ontploffen om Valencia wakker te maken voor de opening van Las Fallas. Om 7:15 begint de despertà infantil en komen de kinderen eerst voorbij met mini-knalerwten en om 7:30 begint het echte werk met de Macrodespertà. Een geweldig evenement om mee te maken in de vroege ochtend!

De optocht begint in de straat Carrer de la Pau en gaat met een hoop kabaal via Carrer de Sant Vicent Martir naar Plaza Del Ayuntamiento, het gemeentehuisplein. De kruitlucht die van deze knalerwten komt, is erg scherp. Hou daar rekening mee, zeker als je in Carrer de la Pau of Carrer de Sant Vicent Martir staat want de rook blijft hier ook nog eens lekker hangen. Op het plein blijft de rook minder hangen. Overal in Valencia zijn van die geruitte fallas-doekjes te koop. Deze kunnen gebruikt worden om over je mond en neus te knopen zodat er niet al te veel rook naar binnen komt en daarna is het een leuk souvenir. Hou er ook rekening mee dat er harde stukjes van de knalerwten af kunnen springen als ze klappen. Zorg dat je niet te dichtbij komt.

Nadat de optocht langzaam begint te doven wordt er een korte mascletà afgestoken op het gemeentehuisplein. Voor de liefhebbers van de mascletà een geweldige ervaring, in de vroege ochtendschemering! En daarna begeven wij ons richting La Rollerie voor een koffie en een ontbijt :-)

26 februari - 12:00 :: Entrada de Bandas

Vanaf 12:00 komen er honderden muziekcorpsen al spelend Plaza Del Ayuntamiento op lopen en voor de liefhebebrs van Las Fallas zal het weer een sfeer van herkenning worden. Tegelijkertijd begint het plein langzaam drukker te worden i.v.m. de mascletà om 14:00.

26 februari - 14:00 :: Mascletà op Plaza Del Ayuntamiento!

Wil je vooraan staan? Zorg dat je op tijd bent! Tijdens het openingsweekend beginnen vanaf 12:00 de toeschouwers op het plein te stromen. Hoef je niet persé vooraan te staan? Maak je dan geen zorgen, er is plek genoeg op het plein. Zorg er wél voor dat je vanaf de Noordkant aan komt lopen. Daar is de meeste plek. Heb je de mascletà nog nooit meegemaakt? Hou er rekening mee dat hij oorverdovend is! 

26 februari, 19:00 :: La Crida bij Torres de Serranos.

Vanaf de late middag zie je vanuit alle hoeken van Valencia feestende leden van falla-verenigingen richting Torres de Serranos lopen om daar verder te feesten en La Crida mee te maken. La Crida is de openingsceremonie voor Las Fallas. De Fallera's Mayores gaan Las Fallas 2023 officieel openen en ze zullen iedereen uitnodigen om naar Valencia te komen om het mee te maken. De ceremonie bestaat uit een lichtshow die wordt geprojecteerd op Torres de Serranos en er wordt veel gesproken in het Valenciaans, helaas voor de meesten van ons onverstaanbaar. Toch is het mooi om mee te maken, zeker als je al bekend bent met Las Fallas en als je van plan bent om in maart terug te komen voor het feest. Aan het einde van de ceremonie is er een vuurwerkshow, kort maar krachtig.

La Crida is het beste te zien vanaf de brug die over het Turia Park loopt en uitkomt bij Torres de Serranos. Deze brug staat vol met feestende leden van Falla-verenigingen en hoe later je komt, hoe verder je naar achteren zal staan.

 

Exhibition Del Ninot in het wetenschapsmuseum

In het openingsweekend kun je alvast een kleine preview zien van wat er in maart staat te gebeuren. De falla's die in maart zijn te zien in de straten van Valencia bestaan onder meer uit ninots, personages en karakters die de falla compleet maken. Jaarlijks brengt iedere vereniging twee van hun ninots (Eén van de grote falla en één van de kleine kinderfalla) naar het wetenschapsmuseum voor een bijzondere expositie. Tijdens deze tentoonstelling kun je ongeveer 700 verschillende ninots zien. Je kan stemmen op jouw favoriete ninot! De stemmen worden half maart geteld en de winnende ninot krijgt gratie, wordt niet verbrand tijdens La Cremà en gaat naar het Museo Fallero. De rest van de ninots gaan terug naar hun Falla's die dan inmiddels in de straten staan en zullen worden verbrand.

Waar? Het langwerpige gebouw dat lijkt op een vissengraat in de Stad van Kunst en wetenschap (Calle Eduardo Primo Yúfera) 

Van maandag tot en met donderdag van 10:00 tot 20:00 uur
Van vrijdag tot en met zondag van 10:00 tot 21:00 uur
Entreeprijs: € 3

De tentoonstelling is tot en met 14 maart open.

Ciudad Fallero

In deze wijk in het Noorden van Valencia staan veel loodsen waarin kunstenaars zich bezig houden met het maken van de Falla's. Tijdens het openingsweekend zijn de meeste Falla's bijna klaar en tijdens een wandeling door deze wijk zie je ze soms al gedeeltelijk buiten staan of wanneer je geluk hebt en er staan wat loodsen open, kun je de Falla's zien staan. Aan rand van de wijk ligt het Museo Gremio de Artistas Falleros, een museum die in het teken staat van de kunstwerken en het maken van de Falla's.

Avinguda de Sant Josep Artesà 17
46025 Valencia

Openingstijden
Zondag gesloten
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 14.00 & 16.00 – 19.00
Zaterdag: 10.00 – 14.00 uur

De entree van het museum is 4 euro per persoon en buslijn 28, die vanaf Plaza Del Ayuntamiento vertrekt, stopt praktisch voor de deur.

Tip: Eline kan je meenemen naar Ciudad Fallero met uitleg, informatie en misschien een kijkje achter de schermen. Meer info

Overzichtskaart met alle activiteiten