Reisverslag van Las Fallas maart 2020

Reisverslag van de enkele dagen die wij in Valencia waren en waarin editie 2020 voorlopig werd afgelast.

Na het verplaatsen van het openingsweekend naar een weekje verder, het niet kunnen afsteken van het hoogtepunt van de mascletà vertical en het aflassen van mascletà #2, hadden we gehoopt dat we het wel hebben gehad qua Las Fallas 2020 tegenspoed. Toen wij naar Valencia vertrokken hadden we nooit de situatie in de wereld kunnen voorspellen hoe hij is, op het moment van schrijven. Jammer dat Las Fallas niet door gaat, maar dat is vergeleken met vele andere gevolgen m.b.t. de Corona-situatie van ondergeschikt belang. Niet te geloven hoe snel dit zich heeft ontwikkeld. 

Las Fallas 2020 bleek een rollercoaster van emoties, nieuws, mooie momenten en minder mooie momenten. Deze editie is stopgezet maar in Valencia is men vastbesloten om dit jaar nog voort te zetten. De situatie op dit moment is dat het grootste deel van de Falla's -die al half opgebouwd waren- weer zijn opgehaald en in een opslag zijn geplaatst. Sommige falla's zijn in stilte verbrand. Dat heeft niets met echte cremà te maken maar de kosten zouden te hoog zijn om deze grote falla's te demonteren. Het hoofd van de Falla Municipal die op het plein had moeten staan, is met mondkap en al bewaard. Wanneer Las Fallas voortgezet wordt, zal de mondkap er ceremonieel afgehaald worden. Men hoopt voort te zetten in juli maar dat is tot op heden nog niet bevestigd. De ontwikkelingen rondom het corona virus zullen daar ongetwijfeld een grote rol in gaan spelen. Momenteel zit heel Spanje in een lockdown. Soms verschijnt er een filmpje vol emoties op social media van Valencianen die er vanaf hun balkon het beste van proberen te maken, al dan niet gekleed in Fallera kleding. Er word gezongen en geapplaudiseerd vanaf de balkonnen, hopend op betere tijden.

Aankomst in Valencia

Nog op het moment dat wij de koffers af hadden gegeven checkten we het reisadvies voor Spanje. Het was nog steeds mooi groen en vol goede moed komen we in de late avond van 9 maart ‘thuis’ in Valencia. Het rook al een beetje naar Las Fallas, hier en daar stonden de onderdelen van de Falla’s al op hun plek en op Plaza Del Ayuntamiento werd de volgende ochtend weer hard gewerkt aan de opbouw van de Falla Municipal. Op dat moment wisten we nog niet dat deze Falla hét trieste symbool zou gaan worden voor een bijzondere editie.

Natuurlijk hadden wij -net als iedereen- in ons achterhoofd dat de verspreiding van het corona virus in meer of mindere mate invloed zou kunnen gaan hebben op Las Fallas 2020. Maar praktisch direct na de mascletà van 10 maart begonnen zaken wel heel rap in een stroomversnelling te raken. Op het plein was alles als vanouds. Enkele Nederlanders hadden zich verzameld bij bocht 7. Een jong Nederlands stel die tijdens hun stedentrip kwamen kijken wat er aan de hand was werd door ons uitgelegd dat ze het beste even hier vooraan konden blijven wachten tot 14:00 :) Don Salvador schonk wijn in. Het was niet druk, dat viel ons op. Er werd een zeer matige mascletà afgestoken maar dat geeft niet. Er zouden nog vele mooie komen, dachten wij.

Na de mascletà genieten we van goed eten in een voor ons nieuw restaurant. Op dat moment komen de eerste berichtjes binnen bij ons. Er is een vergadering bezig over de voortzetting van Las Fallas. Nog meer berichtjes. We wilden het eigenlijk niet weten en we bestellen meer wijn. Nog meer berichtjes. Uiteindelijk bleek het een hele lange en lastige vergadering want pas in de avond toen wij op het terras recht beneden ons appartement zaten met meer wijn -Nog steeds met het hoofd in het zand, tegen beter weten in- kwam het verlossende bericht, want de berichtenmachine op social media bleef ik nauwlettend in de gaten houden.

'Schat, het is net bekend. Het gaat niet door...'
"Ik was er al bang voor, ik wilde het niet zeggen. Het duurde ook zo lang..."
'Niet te geloven dit...kom, afrekenen en lopen, ik wil even lopen'
"Wat doen we morgen?"
'Geen idee...'

Las Fallas 2020 is afgelast! Iets waar heel diep van binnen een beetje rekening mee hielden kwam als een donderslag bij heldere hemel binnen. Niet te geloven. We lopen een beetje verdwaasd richting het plein. Iedereen was verdwaasd. We plaatsen het meest trieste bericht ooit op de facebookpagina van Fallasfestival.nl. We worden overspoeld met berichtjes en telefoontjes. De avond dooft langzaam uit in niks en wij strompelen ons bed in, denkend aan alle toeristen, alle schade voor Valencia, de vuurwerkbedrijven, de artiesten en de Falla commissies. Dit was sinds de tweede wereldoorlog niet meer gebeurd.

De tweede dag, alles is anders

De volgende dag besluiten we om een paar dagen te blijven, in plaats van de 9 dagen die in de planning staan. Alhoewel we voor Las Fallas komen willen we niet té abrupt weg. We konden er nog enkele mooie dagen van maken en onze vrienden van Falla Zapadores laten ons in de loop van de ochtend weten dat de afspraak nog steeds staat; Het diner bij hun in de casal. We bekijken de altijd mooie Falla Na Jordana die al bijna volledig is opgebouwd.

Op het plein zien we dat het bovenste gedeelte van de Falla -Het gezicht- voorzien is van een mondkap. Er worden spandoeken opgehangen met teksten zoals ‘Valencia is in rouw’. Las Fallas is weliswaar niet primair een feest voor de Hollanders. Toch zijn we geraakt door de realiteit en balen we mee met de Valencianen. We ontvluchten de drukte van de stad en brengen de middag door aan het strand.

s'Avonds, na een spontane ontmoeting met twee -eveneens teleurgestelde- Hollanders, een terras op het plein en bijbehorende cocktails komen we om 21:30 bij onze afspraak, het diner bij Falla Zapadores, in een buitenwijk van de stad. De leden van de vereniging waren teleurgesteld maar zeker ook positief. Ons werd verteld dat er wordt gesproken over een eventuele voortzetting van Las Fallas later in het jaar en daar richten ze zich op. Valencia is verdrietig maar we hadden uiteindelijk een hele leuke positieve, gezellige avond waarin vooral werd gesproken over ‘De volgende keer’ wanneer dat ook mag zijn. We hebben gegeten, gedronken en zaken besproken; Wij moeten zoveel mogelijk Nederlanders meenemen naar de jaarlijkse Mascletà Nocturna van de vereniging en dat gaan we zeker doen.

Een mooie derde dag

12 maart. Wij brengen de ochtend door in het Bioparc van Valencia, een dikke aanrader voor iedereen die in de buurt is. In de middag slenteren we van terras naar terras. We beantwoorden de vele vragen die we krijgen van Nederlanders die fallasfestival.nl volgen. Wanneer wordt Las Fallas voortgezet? Hoe is de situatie daar op dit moment? Onze excuses als wij jullie niet altijd direct konden beantwoorden, maar we deden het graag! Daarnaast krijgen we veel berichtjes en telefoontjes van vrienden die we van Las Fallas kennen. Superleuk en opbeurend maar anderzijds heel jammer dat we jullie volgende week niet gaan zien hier in Valencia.

Door een aaneenschakeling van toevalligheden belanden wij die avond met zes andere Nederlanders en twee -later drie- Spanjaarden in een goed restaurant. Het werd een fantastische avond vol chaos, humor, en lekker eten en drinken. Onze tip: Als je genoeg rode wijn drinkt ga je vloeiend Spaans praten!

De ontnuchterende anticlimax

Vrijdag 13 maart, de dag waarop we hadden gehoopt al veel Nederlanders te zien in Valencia is de dag waarop wij weer terug naar Nederland vliegen. De dag waarop de ontwikkelingen rondom het corona virus in een stroomversnelling raken. Dat Las Fallas niet door gaat was en is vooral -zo blijkt- vandaag van ondergeschikt belang. Corona heeft in korte tijd hard om zich heen geslagen in Europa en niet op de minste plaats in Spanje. Het aantal besmettingen is in korte tijd exponentieel gestegen. Nog voordat wij naar het vliegveld van Valencia gaan, wordt de noodtoestand afgekondigd in Spanje. Rolluiken gaan dicht, terrassen worden opgeruimd. Het centrum begint leeg te lopen en op het moment waarop wij stilletjes met een brok in onze keel in de taxi zitten is de normaal altijd bruisende stad Valencia veranderd in een verlaten spookstad. We kunnen niet bevatten hoe Valencia, maar ook de rest van de wereld in korte tijd is veranderd.

Wij wensen iedereen sterkte in een wereld die momenteel nog in een wurggreep zit. We hopen en weten dat er betere tijden komen en dan zien we jullie weer in Valencia! Blijf gezond allemaal!