Verlichte straten

Iedere vereniging heeft als taak om naast het plaatsen van de falla, ook de straat waar het kunstwerk staat te versieren. Dit gebeurt met een verlichte naam van de vereniging en speciale sierverlichting door de hele straat. Deze verlichte straten vormen samen met de falla's het beeld van de stad tijdens het festival en zorgen in de donkere uren voor een feestelijke sfeer. 

Prijzen voor de mooiste verlichte straten

Naast de prijzen die gewonnen kunnen worden voor de mooiste falla's, worden er ook prijzen weggegeven voor de mooist verlichte straten. Dit heeft ertoe geleid dat de verlichting in drie straten in Valencia volledig uit de hand is gelopen en dat deze straten inmiddels enorme publiekstrekkers zijn geworden. Al jaren is het voornamelijk een wedstrijd tussen twee van deze straten, die naast elkaar liggen. Juist omdat ze naast elkaar liggen en ook omdat deze straten niet heel ver van het centrum van de stad liggen, is deze hele wijk een druk bezochte bezienswaardigheid geworden tijdens de laatste week van Las Fallas. De derde vereniging die flink uitpakt met het verlichten van de straten ligt een eind uit het centrum, meer in de richting van het strand maar is ook zeker de moeite waard om te bekijken.

Falla cuba literato azorin en falla sueca literato azorin

Twee verenigingen met beiden een gigantische falla (In de buitencategorie) én de twee mooist verlichte straten van Valencia, vlak naast elkaar. Middenin de levendige wijk Ruzafa liggen de straten Carrer de Cuba en Carrer de Sueca. Hier zitten de twee verenigingen die ieder jaar strijden om de eerste plek voor de mooist verlichte straat. Deze wijk en met name deze twee straten mag je beslist niet missen tijdens je bezoek aan het festival. In de avond vanaf een uur of zeven, lopen er hele mensenmassa's vanuit het centrum richting Ruzafa om de straten te bewonderen en om de lichtshow in Carrer de Sueca te zien. Zorg dat je erbij bent, maar hou rekening met veel drukte. Op de kaart onderaan deze pagina zie je de exacte locaties. Rondom deze twee straten liggen nog een aantal andere verenigingen met mooie falla's en straten die eveneens de moeite waard zijn.

Falla Malvarrosa

Een eindje buiten het centrum, in de buurt van het strand van Valencia vinden we nog een andere vereniging met een hele mooie verlichte straat, Falla Malvarrosa. Deze is een stuk minder bekend dus het is hier ook wat minder druk maar toch de moeite waard voor als je in de buurt bent of als je gewoon eens zin hebt om de straat speciaal te gaan bekijken. Het dichtstbijzijnde metrostation is La Carrasca en dat ligt daar nog twee kilometer lopen vandaan. Vanuit het centrum moet je ook nog eens een paar keer overstappen om er te komen. Handiger is het om de fiets of een taxi te nemen naar Falla Malvarrosa.