La Crida

fShare
37
Pin It

Ieder jaar, op de laatste zondag van februari, vindt La Crida plaats, de opening van het fallas festival waarbij iedereen word uitgenodigd om naar Valencia te komen om het festival mee te maken. De dag begint s'morgens vroeg met de traditionele 'Macro Desperta', een optocht waarbij men grote knalerwten op de grond gooit. Om 14:00 s'middags is er een mascletà op het Plaza De Ayuntamiento en in de avond vanaf 19:30 is bij het Torres de Serranos de opening van Las Fallas; La Crida.

 

De Macro Desperta

Op de dag waarop het fallas festival officieel begint, is het zaak om in de vroege ochtend de inwoners van Valencia wakker te maken! Hoe? Met vuurwerk natuurlijk. Een optocht van honderden mensen, meestal leden van de falla verenigingen loopt door Carrer de La Pau en Carrer de Sant Vicent Martir naar het Plaza De Ayuntamiento en onderweg gooien ze duizenden "tro de bac" op de straat. Dat is knalvuurwerk zonder lont wat ontploft zodra het op het asfalt terecht komt. Een soort reuzeknalerwten. Tot slot, bij aankomst op het Plaza de Ayuntamiento en voor de zekerheid, want misschien is nog niet iedereen wakker, word er een korte maar krachtige mascletà afgestoken. Voor wie er nog aan twijfelde, het fallas festival gaat beginnen! 

De Mascletà

Op dezelfde dag om 14:00 s'middags zal er wederom een mascletà worden ontstoken. Deze is een stuk groter dan die van vanmorgen.

La Crida bij Torres De Serranos

In de avond vanaf 19:30 is er dan de officiele opening en de uitnodiging aan de wereld om naar Valencia te komen. Dit vind plaats bij het Torres de Serranos. Hier komen duizenden fallera's en fallero's bij elkaar om naar de lichtshow te kijken, de speech en de uitnodiging van de fallera mayor te luisteren en de afsluitende vuurwerkshow te bekijken. Na de Crida is het feest in de straten van Valencia en is het fallas festival begonnen.

Wil jij er bij zijn?

La Crida is ongeveer 3 weken eerder dan de hoogtepunten en het einde van het festival en valt daarom vrij lastig te combineren. Tenzij je van plan bent om drie weken in Valencia te blijven en het hele festival van begin tot einde mee te maken. (Je bent niet de enige Nederlander die dat doet!) Toch kun je ook overwegen om -naast de hoogtepunten aan het einde van het festival- een extra weekendje naar La Crida te gaan of om alleen La Crida mee te maken. De vliegtickets en de accommodaties zijn een heel stuk goedkoper dan tijdens de échte fallas week.

La Crida is altijd op de laatste zondag van februari en als je op zaterdag in de middag aan kunt komen in Valencia, mis je er niets van. Als je geluk hebt maak je zelfs een éxtra vuurwerkshow mee, op zaterdag om 18:00 in het Turia Park, de mascletà aerial. Hou het nieuwsoverzicht en het programma op deze website in de gaten voor meer informatie!