Het vuurwerk

fShare
7
Pin It

Dagenlang harde en zachte knallen uit alle straten, op heel veel plekken kleine vuurwerkshowtjes, vier grote professionele vuurwerkshows en de dagelijkse Mascletà op het Plaza del Ayuntamiento. Je moet wel een klein beetje van vuurwerk houden als je naar Las fallas gaat, want je kan er bijna niet omheen. Het vuurwerk is dan ook voor heel veel Nederlanders de hoofdreden om naar Valencia af te reizen en dat is niet voor niets.

Valencia word tijdens Las Fallas gezien als hét Mekka voor vuurwerk door liefhebbers uit de hele wereld. Grote en bekende namen uit de vuurwerkbranche vertonen hier hun allerbeste shows. Ik heb mensen gesproken die eigenlijk helemaal niet zo van vuurwerk houden maar die naar het festival kwamen voor alle andere mooie dingen. En toch waren ze behoorlijk onder de indruk van de gigantische vuurwerkshows.

Een échte vuurwerktraditie

Wij, Nederlanders, zijn zeker niet de enigen die een vuurwerktraditie kennen. Sterker nog, in Valencia gaat de geschiedenis nog veel verder terug en staat de stad letterlijk in vuur en vlam tussen 15 en 19 maart. Er zijn heel veel grote en kleine vuurwerkbedrijven te vinden in en rondom Valencia waaronder grote namen zoals Ricasa die we kennen van bijvoorbeeld de vuurwerkshows tijdens de opening van de olympische spelen. Als je door de straatjes van de stad loopt, zal je overal zien hoe de allerkleinste Valencianen al uitleg krijgen van hun ouders over het afsteken van vuurwerk. Als je vooraan staat bij de oorverdovende mascletà om 14:00 op het Plaza Del Ayuntamiento zul je zien dat de ouderen uit Valencia dit schouwspel ook vanaf de eerste rang willen zien en hoe ze ervan kunnen genieten.

Knalvuurwerk

Waar men in Nederland een beetje genoeg van begint te krijgen en de roep om siervuurwerk steeds groter word, is het in Valencia tijdens het Fallas festival voornamelijk te doen om het knalvuurwerk. Dat begint met het eindeloze 'getik' van knalerwtjes om je heen, waar de allerkleinsten hele dagen plezier aan beleven. De traditionele en Valenciaanse traca (een snellont met knallers) is niet weg te denken uit de verschillende shows en crema's. De mascletà trekt iedere dag weer vele duizenden Spanjaarden én toeristen naar het centrum van de stad en zelfs de grote siervuurwerkshows worden begeleid en afgesloten met stevig knalvuurwerk.