Bezienswaardigheden

Categorie: Over Valencia Gepubliceerd: dinsdag 10-05-2016

Tijdens Las Fallas is alles anders, je ziet door de festiviteiten soms de rest van de stad niet meer, maar toch spelen vele belangrijke gebeurtenissen van het festival zich juist af rondom de bezienswaardigheden van Valencia.

Stad van Kunst en Wetenschap

Een groot complex van futuristisch uitziende gebouwen, ontworpen door Santiago Calatrava en Félix Candela uit Valencia. De bouw is begonnen in 1996 en in 2009 werd het laatste gebouw officieel geopend. Vaak zijn de bouwwerken al vanuit het vliegtuig duidelijk te herkennen. De bouwwerken worden verbonden door schitterende planten, palmbomen en glasheldere waterpartijen. Het complex ligt in aan het einde van het Turia Park, aan de oostkant van de stad en bestaat uit de volgende zeven gebouwen: 

  • El Palau de les Arts Reina Sofía - Theater.
  • L'Hemisfèric - Bioscoop (IMAX) en planetarium.
  • L'Umbracle - Wandelpromenade van ruim 300 meter met uitzicht over de andere gebouwen.
  • El Museu de les Ciències Príncipe Felipe - Het Wetenschapsmuseum
  • L'Oceanogràfic - Zeeaquarium
  • El Pont de l'Assut de L'Or - Brug over het turia park en tevens het hoogste punt van Valencia.
  • L'Àgora - Gebouw voor (sport)evenementen en concerten.

De kathedraal van Valencia

Eén van de indrukwekkende en oudere gebouwen van de stad waarin verschillende bouwstijlen zijn verwerkt maar vooral toch bekend en druk bezocht omdat hier -naar verluidt- de heilige graal (de drinkbeker van Jezus, tijdens het laatste avondmaal) wordt bewaard. De kathedraal van Valencia (La Seu) vormt tijdens Las Fallas een belangrijk decor voor de bloemenoffers (offendra) op 17 en 18 maart. De fallera's lopen langs de kathedraal om op het eindpunt van de offendra, het Plaza de Virgin aan de zijkant van de kathedraal de bloemen af te geven. De kerk werd in de 13e en 14 eeuw gebouwd en je kan vanaf de buitenkant goed zien dat er verschillende bouwstijlen zijn gebruikt in de loop van de tijd. 

Het gemeentehuis en het Plaza del Ayuntamiento

In het hart van Valencia vind je het prachtige gemeentehuis en het bij liefhebbers van vuurwerk zogenoemde "heilige plein", het Plaza del Ayuntamiento. Als je Las Fallas bezoekt, kun je hier ook niet omheen, want veel van de activiteiten vinden op of rondom dit plein plaats. Het gemeentehuis en het plein wat ervoor ligt, vormen de plek waar veel centrale wijken samenkomen en kan als het centrum van de stad worden beschouwd. Plaza del Ayuntamiento betekent letterlijk 'Plein van het gemeentehuis' en op dit bekendste plein van Valencia wordt tijdens Las Fallas onder andere de mascletà afgestoken. 

Het Turia Park

Dwars door Valencia en langs de rand van het oude centrum slingert zich dit 9 kilometer lange park met fietspaden, veel groen en recreatiemogelijkheden. Voor fietsers vormt het park een soort fietssnelweg dwars door de stad heen. Het Turia Park (Jardín del Turia) is een 9 kilometer lange sliert van rust en groen, dwars door de stad heen. Tot 1957 was dit nog een rivier, maar na de zoveelste overstroming waarbij er ook slachtoffers vielen, hadden de Valencianen er genoeg van, en besloot men de rivier om te leggen naar buiten de stad. Wat overbleef was een drooggelegde rivierbedding waar een nieuwe bestemming voor moest komen en dat werd uiteindelijk omgebouwd tot park met veel groen en recreatiemogelijkheden. 

Torres de Serranos

Het Torres de Serranos is één van de twee stadspoorten die aan de rand van de oude binnenstad van Valencia staan. Voorheen werd Valencia omringd door stadsmuren met in totaal twaalf verschillende toegangspoorten. De stadsmuren zijn in de 19de eeuw weggehaald en van de 12 toegangspoorten zijn er slechts twee overgebleven, waaronder het Torres De Serranos. Vanaf dit gebouw vindt La Crida plaats, de openingsceremonie van Las Fallas. 

Mercado Central

Middenin het centrum van Valencia staat één van de grootste overdekte markthallen van Europa en tijdens jouw bezoek aan Valencia, mag een bezoek aan deze markthal niet ontbreken. Deze markthal biedt plek aan een kleine duizend kraampjes met allerlei verswaren zoals vlees, vis, groenten en fruit. Naast de vele toeristen komen hier honderden Valencianen dagelijks hun inkopen doen. Op de plek van deze markthal was altijd al een straatmarkt maar aan het einde van de 19de eeuw kwam men tot de conclusie dat deze markt te groot werd en dat het tijd werd voor de bouw van deze grote markthal.