La Crida

Categorie: fallas festival Gepubliceerd: zaterdag 02-07-2016

La Crida bij Torres De Serranos

La Crida is de officiële opening van Las Fallas en speelt zich rond eind februari af bij Torres De Serranos. Hier komen duizenden fallera's en fallero's bij elkaar om naar de ceremonie en de lichtshow te kijken en om gezamelijk de opening van Las Fallas mee te maken en te vieren. De Fallera's mayores geven een speech en nodigen iedereen uit om naar Valencia te komen om het feest mee maken. Na de openingsceremonie is er een vuurwerkshow.

De Macro Desperta

In de vroege ochtend van de dag van La Crida om 7:30 lopen honderden leden van falla verenigingen door Carrer de La Pau en Carrer de Sant Vicent Martir naar Plaza Del Ayuntamiento en onderweg gooien ze reuze-knalerwten op de straat. Helemaal vooraan de optocht loopt de Fallera Mayor samen met haar hofdames. Tot slot, bij aankomst op het Plaza del Ayuntamiento en voor de zekerheid, want misschien is nog niet iedereen wakker, wordt er een korte maar krachtige mascletà afgestoken. 

De Mascletà

Op dezelfde dag om 14:00 s'middags zal er wederom een mascletà worden afgestoken op Plaza Del Ayuntamiento. Vanaf 12:00 is er de "Entrada de Las Bandas" op het plein, tientallen muziekbandjes komen spelend het plein op. Om 13:45, vlak voor de mascletà, spelen zij gezamenlijk het lied "El Fallero". 

De zaterdag ervoor

De officiele opening is op zondag maar de laatste jaren was er op de zaterdag voor La Crida een spectaculaire vuurwerkshow te zien. Hou de programma's op de pagina 'Las Fallas 20xx' in de gaten voor meer informatie.

Wil jij er bij zijn?

La Crida is ongeveer 3 weken eerder dan de hoogtepunten en het einde van het festival en valt daarom vrij lastig te combineren. Tenzij je van plan bent om drie weken in Valencia te blijven en het hele festival van begin tot einde mee te maken. (Je bent niet de enige Nederlander die dat doet!) Toch kun je ook overwegen om -naast de hoogtepunten aan het einde van het festival- een extra weekendje naar Valencia te gaan om alleen La Crida en de evenementen daaromheen mee te maken. De vliegtickets en de accommodaties zijn een stuk goedkoper dan tijdens de échte Las Fallas week. Het is vrij rustig in de stad en het valt dan ook prima te combineren met een stedentrip.

Zodra het programma bekend is voor de eerstvolgende Las Fallas, zullen daar ook de exacte tijden van de evenementen tijdens dit openingsweekend in staan.

Wij waren er bij, in 2017 en in 2018 en daar hebben wij reisverslagen van gemaakt:

Reisverslag La Crida 2017 >>>

Reisverslag La Crida 2018 >>>