La Crida

fShare
0
Pin It

Ieder jaar, op de laatste zondag van februari, vindt La Crida plaats, de opening van Las Fallas waarbij iedereen wordt uitgenodigd om naar Valencia te komen om het festival mee te maken. De dag begint s'morgens vroeg met de traditionele 'Macro Desperta', een optocht waarbij men grote knalerwten op de grond gooit. Om 14:00 s'middags is er een mascletà op het Plaza Del Ayuntamiento en in de avond vanaf 19:30 is bij het Torres de Serranos de opening van Las Fallas; La Crida.

 

De Macro Desperta

Op de dag waarop het festival officieel begint, worden de inwoners van Valencia al vroeg wakker gemaakt met vuurwerk. Een optocht van honderden mensen, meestal leden van de falla verenigingen loopt door Carrer de La Pau en Carrer de Sant Vicent Martir naar het Plaza Del Ayuntamiento en onderweg gooien ze duizenden "tro de bac" op de straat. Dat is knalvuurwerk zonder lont wat ontploft zodra het tegen de straat wordt gegooid. Een soort reuzeknalerwten. Tot slot, bij aankomst op het Plaza del Ayuntamiento en voor de zekerheid, want misschien is nog niet iedereen wakker, wordt er een korte maar krachtige mascletà afgestoken.

De Mascletà

Op dezelfde dag om 14:00 s'middags zal er wederom een mascletà worden afgestoken. Deze is een stuk groter dan die van vanmorgen.

La Crida bij Torres De Serranos

In de avond vanaf 19:30 is er de officiele opening en de uitnodiging aan de wereld om naar Valencia te komen. Dit vindt plaats bij het Torres de Serranos. Hier komen duizenden fallera's en fallero's bij elkaar om naar de lichtshow te kijken, de speech en de uitnodiging van de fallera mayor te luisteren en de afsluitende vuurwerkshow te bekijken. Na de Crida is het feest in de straten van Valencia.

Wil jij er bij zijn?

La Crida is ongeveer 3 weken eerder dan de hoogtepunten en het einde van het festival en valt daarom vrij lastig te combineren. Tenzij je van plan bent om drie weken in Valencia te blijven en het hele festival van begin tot einde mee te maken. (Je bent niet de enige Nederlander die dat doet!) Toch kun je ook overwegen om -naast de hoogtepunten aan het einde van het festival- een extra weekendje naar La Crida te gaan of om alleen La Crida mee te maken. De vliegtickets en de accommodaties zijn een stuk goedkoper dan tijdens de échte Las Fallas week.

La Crida is altijd op de laatste zondag van februari en als je op zaterdag in de middag aan kunt komen in Valencia, mis je er niets van. Als je geluk hebt maak je zelfs een éxtra vuurwerkshow mee, op de zaterdag ervoor.