La Crida

fShare
50
Pin It

Ieder jaar, op de laatste zondag van februari, vindt La Crida plaats, de opening van Las Fallas waarbij iedereen wordt uitgenodigd om naar Valencia te komen om het festival mee te maken. De dag begint s'morgens vroeg met de traditionele 'Macro Desperta', een optocht waarbij men grote knalerwten op de grond gooit. Om 14:00 s'middags is er een mascletà op het Plaza Del Ayuntamiento en in de avond om 20:00 is bij het Torres de Serranos de opening van Las Fallas; La Crida.

De Macro Desperta

Op de dag waarop het festival officieel begint, worden de inwoners van Valencia al vroeg wakker gemaakt met vuurwerk. In een optocht lopen honderden leden van falla verenigingen door Carrer de La Pau en Carrer de Sant Vicent Martir naar Plaza Del Ayuntamiento en onderweg gooien ze duizenden "tro de bac" op de straat. Dat zijn reuze-knalerwten, knalvuurwerk zonder lont wat ontploft zodra het tegen de straat wordt gegooid. Helemaal vooraan de optocht loopt de Fallera Mayor samen met haar hofdames. Tot slot, bij aankomst op het Plaza del Ayuntamiento en voor de zekerheid, want misschien is nog niet iedereen wakker, wordt er een korte maar krachtige mascletà afgestoken. Heerlijk, in de schemering van de vroege ochtend.

De Mascletà

Op dezelfde dag om 14:00 s'middags zal er wederom een mascletà worden afgestoken. Deze is een stuk groter dan die van vanmorgen.

La Crida bij Torres De Serranos

In de avond vanaf 19:30 is er de officiële opening met de uitnodiging aan de wereld om naar Valencia te komen. Dit vindt plaats bij het Torres de Serranos. Hier komen duizenden fallera's en fallero's bij elkaar om naar de lichtshow te kijken, naar de speech en de uitnodiging van de fallera mayor te luisteren en de afsluitende vuurwerkshow te bekijken. Na La Crida is het feest in de straten van Valencia.

De zaterdag ervoor

Het is niet gegarandeerd maar de laatste jaren werd er op de zaterdag voor La Crida een spectaculaire vuurwerkshow afgestoken in Valencia. Absolute hoogtepunten waren 2017 en 2018 waarin we werden getrakteerd met een 'Mascletà vertical'. (Waar nog lang over werd nagepraat). Zoals ik zei, niet gegarandeerd maar wél mooi meegenomen.

Wil jij er bij zijn?

La Crida is ongeveer 3 weken eerder dan de hoogtepunten en het einde van het festival en valt daarom vrij lastig te combineren. Tenzij je van plan bent om drie weken in Valencia te blijven en het hele festival van begin tot einde mee te maken. (Je bent niet de enige Nederlander die dat doet!) Toch kun je ook overwegen om -naast de hoogtepunten aan het einde van het festival- een extra weekendje naar La Crida te gaan of om alleen La Crida mee te maken. De vliegtickets en de accommodaties zijn een stuk goedkoper dan tijdens de échte Las Fallas week. Het is vrij rustig in de stad en het valt dan ook prima te combineren met een stedentrip.

La Crida is altijd op de laatste zondag van februari en als je op zaterdag in de middag aan kunt komen in Valencia, mis je er niets van. Als je geluk hebt maak je zelfs een éxtra vuurwerkshow mee, op de zaterdag ervoor, zoals dat de afgelopen jaren het geval is geweest.

Zodra het programma bekend is voor de eerstvolgende Las Fallas, zullen daar ook de exacte tijden van de evenementen tijdens La Crida in staan.

Wij waren er bij, in 2017 en in 2018. Lees onze reisverslagen om een betere indruk te krijgen van La Crida:

Reisverslag La Crida 2017 >>>

Reisverslag La Crida 2018 >>>