Las Fallas in de straten

Alle elementen van Las Fallas zorgen samen voor de unieke sfeer die de stad uitademt. Eén van de belangrijkste elementen van het festival zijn de straatfeesten, groot en klein, door jong en oud en met veel eten en drinken. Iedere vereniging viert haar eigen feest en dat zorgt er voor dat er verspreid door de stad op bijna 400 plekken grote en kleine feesten worden gevierd.

Als je in de avonden door de straatjes van bijvoorbeeld de levendige wijk Ruzafa loopt, kun je er bijna niet omheen. Op straat staan de paella pannen te dampen, er wordt bier gedronken, gezongen, gedanst en de kinderen die bij de vereniging horen steken de hele avond vuurwerk af. Sommige verenigingen pakken groot uit en hebben een podium waar tot laat in de nacht harde muziek wordt gespeeld. De verlichte straten en de verlichte Falla's zorgen samen voor de finishing Touch van de straatfeesten. En wat zeker meehelpt, zijn de miljoen extra feestgangers uit heel Europa maar vooral uit Spanje, die naar Valencia zijn gekomen.

Tijdens de laatste dagen van Las Fallas zitten de terrassen vol met vrolijke en drinkende Valencianen en vooral toeristen. Welke bar of kroeg je ook instapt, er hangt altijd een feestelijke stemming. In de avond gaan veel jongere locals naar het Turia Park met flessen drank en eten om gezamenlijk de tijd vol te feesten tot de vuurwerkshow

De brede hoofdwegen rondom het centrum zoals onder andere Carrer de Xativa en Av. del Marqués de Sotelo zijn in de avonden afgesloten voor verkeer, om de enorme stroom aan mensen goed aan te kunnen. In deze straten kun je genieten van allerlei straatartiesten die hun kunsten komen vertonen. Soms zo bijzonder dat er een opstopping ontstaat door het in grote getale aanwezige publiek. In deze straten hangt een echte feestsfeer, je voelt het overal om je heen. Je moet wel een beetje van drukte houden als je jezelf hierin gaat begeven.

Streetfood & Drinks

Churro's, Buñuelo's, Mojieto's en nog veel meer, het is allemaal te krijgen op straat. Op drukbezochte plekken zoals Ruzafa, de grotere Falla's, en de hierboven genoemde afgesloten hoofdwegen staan tientallen van dit soort streetfood kraampjes. Vaak feestelijk aangekleed met feestelijke muziek. Soms met geweldig streetfood maar soms ook niet. Op heel veel van dit soort plekken is bier te krijgen.

Hotspots

Wil jij die échte Las Fallas sfeer in de straten meebeleven? Dat gaat altijd wel lukken als je het festival gewoon bezoekt en in de avonden door de straten gaat lopen. De échte hotspots zijn:

Vooral vanaf 15 maart: Av. del Marqués de Sotelo vanaf Plaza Del Ayuntamiento tot aan Carrer de Xativa. En vervolgens Carrer de Xativa, richting het Noord-Westen. Dit is een brede hoofdweg die tijdens de laatste dagen wordt afgesloten voor verkeer en hier vind je naast een aantal streetfood tentjes vrij veel straatartiesten en vooral veel mensen. Vergeet hier niet de zijstraat richting Falla Convento Jerusalén nog even in te gaan: Carrer Del Convent de Jerusalem.

In de wijken Ruzafa en Eixample wordt het meest uitbundig feest gevierd door vele verenigingen die hier zitten. Deze twee wijken zijn dé place to be voor de mensen die de sfeer willen meemaken. In en rondom de straten Carrer de Cuba en Carrer de Sueca zie je in de avond duizenden mensen, streetfood kraampjes en feestende Falla verenigingen. De terrassen rondom deze straten zitten vol, het bruist en je hoort overal muziek.

In het oude centrum, in de straten achter Torres de Serranos en Falla Na Jordana (Plaza Del Portal Nou).

Vanaf Plaza Del Ayuntamiento: Avinguda de María Cristina en Plaça del Mercat. Met bruisende volle terrassen en allerlei streetfood.