De Cremà

Categorie: fallas festival Gepubliceerd: zaterdag 11-06-2016

Aan al het mooie komt een eind en dat geldt ook voor Las Fallas. Maar hier merk je in de avond van 19 maart wel heel duidelijk dat het écht het einde van het festival is. De honderden kunstwerken van hout en piepschuim die de stad de afgelopen dagen het unieke en onvergetelijke karakter hebben gegeven en waar voor maanden aan werk en duizenden euro's aan geld in zit, zullen binnen enkele enkele uren allemaal verbrand worden.

Zonde? Wellicht wel. Maar het verbranden van de falla's is uiteindelijk exact waar het hele festival om draait. Met het verbranden van de falla's verbrandt men tegelijkertijd alle negatieve dingen van het afgelopen jaar en wordt er een nieuw voorjaar gestart met een schone lei en nieuwe kansen. Op de dag na deze cremà is er niets meer te zien van wat er de afgelopen dagen te zien was. Het nieuwe voorjaar is begonnen en van de feestelijkheden is er geen spoor meer te bekennen.

Een klein stukje geschiedenis

De oorsprong van de cremà gaat eeuwen terug en is daarmee tegelijk de oorsprong van het hele festival. In de 15de eeuw begonnen timmerlieden tijdens het aanbreken van het voorjaar en het langer worden van de dagen hun kaarsenstandaards te verbranden omdat ze deze niet meer nodig hadden en als een soort viering van het aanbreken van het voorjaar. Later, begon men de kaarsenstandaards steeds meer aan te kleden waardoor ze al op simpele falla's begonnen te lijken. De verbrandingen van deze falla's viel samen met de viering van San José op 19 maart (De beschermheilige van de timmerlieden en handarbeiders).

In de 18de eeuw begon het verbranden van de falla's echt op een festival te lijken. Op heel veel plekken in de stad stonden de hele dag de falla's klaar. Deze kregen langzaamaan ook het karakter zoals we nu kennen te krijgen, ze kregen spottende boodschappen die te maken hadden met gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Kinderen verzamelden brandbare materialen en tijdens het invallen van de duisternis werden ze verbrand. 

De Cremà nu

In de nacht van 19 op 20 maart zullen er bijna 400 kleine falla's infantil (de kinderfalla's) en evenzoveel 'normale' falla's worden verbrand. De beelden zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot soms gigantische bouwwerken tot wel 20 meter hoog. Tijdens deze nacht staat de stad dan ook letterlijk in vuur en vlam. Vanaf 22:00 (Dan beginnen de verbrandingen van de fallas infantiles) zal Valencia langzaam een rode gloed door de straten gaan krijgen en wordt de lucht bedekt met een laag zwarte rook en as. Vuurwerk is overal om je heen.

De Valenciaanse brandweer is in grote getallen aanwezig en werkt volgens bepaalde schema's om overal bij te kunnen zijn en om de veiligheid te waarborgen. Overal in de stad zie je zowel feestende mensen in de straten als geëmotioneerde mensen rondom de verschillende falla's. Op het Plaza del Ayuntamiento stromen duizenden mensen toe om de cremà  van de "falla municipal" mee te maken, gepaard met een flinke vuurwerkshow en Valenciaanse muziek.

De nacht van de cremà  is een bijzondere nacht om nooit meer te vergeten.

Keuzes maken

Omdat er in relatief korte tijd veel cremà's zijn, zul je een soort van planning moeten maken, je kan ze immers niet allemaal zien. Op veel plekken zie je of hoor je soms wel 4 of 5 cremà's tegelijk in de directe omgeving. Als je vanaf 22:00 tot een uur of 2:00 door de stad gaat wandelen, dan ben je er in ieder geval zeker van dat je er een aantal zal zien.

Toch is de cremà van de falla municipal op het Plaza del Ayuntamiento om 1:00 uur zeker de moeite waard om te bekijken. Het is er hier altijd wel erg druk dus je zal er ruim vooraf aanwezig moeten zijn. Hoe later je komt, hoe verder je er vandaan staat. Hou ook rekening met de drukte in de straten tijdens deze nacht. Soms is er geen doorkomen aan omdat je een kruispunt moet oversteken waar toevallig nét een cremà begint of bezig is.

Voor de liefhebbers van vuurwerk loont het de moeite om vooraf, in de late middag al goed rond te kijken bij welke falla er een leuke vuurwerkshow wordt neergezet. Eerst kun je een verbranding van een falla infantil bekijken om 22:00. Daarna vanaf middernacht een grote. In de wijk Ruzafa zijn er vaak meerdere te vinden die rond 0:00 beginnen. Daarna kun je naar het Plaza del Ayuntamiento voor de cremà, want daar zit altijd een hele flinke vuurwerkshow bij. Je moet echter wel achteraan aansluiten want vanaf middernacht is het meestal behoorlijk druk op het plein. Wil je de vuurwerkshow en de cremà op het Plaza del Ayuntamiento goed en van dichtbij zien? Dan zul je direct na het bekijken van de verbranding van een falla infantil om 10:00 al richting het plein moeten gaan. Na deze cremà op het plein loont het vaak nog wel de moeite om terug de wijken in te gaan. Pas rond een uur of 3 in de nacht zal de laatste verbranding -ergens in Valencia- zijn. 

Tijden

  • 19 maart - Vanaf 22:00 - Verbrandingen van alle falla's infantil (kinderfalla's).
  • 19 maart - 23:00 - Verbranding van de falla municipal infantil op Plaza Del Ayuntamiento (De kleine Falla)
  • Nacht van 19 maart op 20 maart vanaf 0:00 - Verbrandingen van alle grote falla's
  • Nacht van 19 maart op 20 maart om 1:00 - Verbranding van de falla municipal op Plaza del Ayuntamiento (De grote Falla)

Hou tijdens het festival het nieuwsoverzicht op de homepagina van deze website en het programma in de gaten voor accurate informatie over tijden, en niet-te-missen cremà's.

Tips & Tricks

  • Zoals je misschien inmiddels gewend bent is het ook voorafgaand aan een cremà zo dat er soms stevig vuurwerk wordt afgestoken (mascleta nocturna). Denk aan je oren!
  • De nacht van de cremà is een allerminst gezonde nacht. Er wordt veel piepschuim in brand gestoken en gedurende de avond / nacht ga je dat overal ruiken. in Valencia heeft men speciaal hiervoor katoenen monddoeken die enigzins de rook filteren. Deze kun je praktisch overal kopen tijdens het festival. Het is een pleister op de wonde want écht beschermen doen ze niet. 
  • Het regent as. Vanaf middernacht eigenlijk wel zo'n beetje in de hele stad. Je haar zal bedekt worden met een mooi laagje en erger nog; Je kleren ook. Hou hier rekening mee en trek niet je allerbeste kleding aan tijdens deze nacht.
  • Vanaf ongeveer 16:00 in de middag zal men gaan beginnen met het plaatsen van vuurwerkshows bij verschillende falla's. Handig om alvast vooraf te gaan zoeken naar een cremà die je wil meemaken. Vraag ter plaatse aan leden van de vereniging hoe laat de cremà ongeveer zal zijn. (Tijden die worden opgegeven zijn echter nooit écht accuraat)