Het vuurwerk

Dagenlang harde en zachte knallen uit alle straten, overal allerlei kleine vuurwerkshowtjes, drie grote professionele vuurwerkshows en de dagelijkse Mascletà op het Plaza del Ayuntamiento. Je moet wel een klein beetje van vuurwerk houden als je naar Las Fallas gaat, want je kan er bijna niet omheen. Het vuurwerk is dan ook voor veel Nederlanders de hoofdreden om naar Valencia te gaan.

Valencia wordt tijdens Las Fallas gezien als hét Mekka voor vuurwerk door liefhebbers uit de hele wereld. Grote en bekende namen uit de vuurwerkbranche vertonen hier hun allerbeste shows. De stad ademt passie voor vuurwerk, dagenlang.

Een échte vuurwerktraditie

Wij Nederlanders zijn zeker niet de enigen die een vuurwerktraditie kennen. Sterker nog, in Valencia gaat de geschiedenis nog veel verder terug en staat de stad letterlijk in vuur en vlam tussen 15 en 19 maart. Er zijn veel grote en kleine vuurwerkbedrijven te vinden in en rondom Valencia waaronder grote namen zoals Ricasa die we kennen van onder meer de vuurwerkshows tijdens de opening van de olympische spelen. Als je door de straatjes van de stad loopt, zie je overal om je heen hoe de allerkleinste Valencianen uitleg krijgen van hun ouders over het afsteken van vuurwerk. Tijdens de oorverdovende mascletà om 14:00 op het Plaza Del Ayuntamiento zie je dat de ouderen uit Valencia dit schouwspel vanaf de eerste rang willen zien en hoe ze er intens van kunnen genieten, nadat ze ruim twee uur hebben gewacht op hun plekje helemaal vooraan.

Knalvuurwerk

Terwijl men in Nederland een beetje genoeg begint te krijgen van knalvuurwerk, staat in Valencia het knalvuurwerk centraal. Dat begint met het eindeloze 'getik' van knalerwtjes om je heen, waar de allerkleinsten dagen lang plezier aan beleven. De traditionele en Valenciaanse traca (een snellont met knallers) is niet weg te denken uit de verschillende vuurwerkshows en crema's. De mascletà trekt iedere dag duizenden Spanjaarden én toeristen naar het centrum van de stad en zelfs tijdens de grote siervuurwerkshows zal het knalvuurwerk prominent aanwezig zijn.