De Falla's

Met de falla's worden de beelden bedoeld die Las Fallas zo karakteristiek maken en die je soms bijna letterlijk op iedere hoek van de straat zal tegenkomen. De benaming kan verwarrend zijn omdat het woord "falla" ook wordt gebruikt voor een Fallas-vereniging. Deze beelden vormen tussen 15 maart en 19 maart hét decor van Valencia en zullen in de nacht van 19 op 20 maart worden verbrand. (la cremà) De kunstwerken én de verbrandingen ervan zijn de basis, oorsprong en het belangrijkste onderdeel van het feest.

Las Fallas is ontstaan door de traditie van timmerlieden, eeuwen terug, waarbij ze wanneer de dagen langer werden, hun houten kaarsenstandaards verbranden om zo het voorjaar in te luiden. Deze houten kaarsenstandaards (parots) zijn uitgegroeid tot de beelden zoals ze nu zijn: Soms tientallen meters hoge kunstwerken van hout en piepschuim met stuk voor stuk één of meerdere satirische en humoristische boodschappen. 

De falla's staan vaak op kruispunten met hekken eromheen. s'avonds zijn ze op hun mooist, wanneer ze verlicht worden. Als je de tijd neemt om er één goed te bekijken, dan zie je hoeveel werk en aandacht eraan besteed is. Overal is aan gedacht, van de onderlinge samenhang van de verschillende onderdelen (De betekenis) tot en met de kleinste details; (Kunst) grasperkjes en kleine bordjes met bepaalde boodschappen in het Spaans. Van een afstandje lijken de beelden op grote samengevoegde elementen. Van dichtbij zie je de afwerking van details en heel veel kleine elementjes van slechts enkele centimeters.

Iedere vereniging heeft altijd twee van deze beelden. Eén grote en één "falla infantil", deze is voor de kinderen. De boodschap vanuit de infantil's is vaak minder kritisch maar speelser. Ze zijn een stuk kleiner maar zeker niet minder gedetailleerd, integendeel. De kinderfalla's worden op 19 maart als eerste verbrand.

Het ontwerp en bouw van de falla's

Het ontwerpen van de beelden begint in veel gevallen eigenlijk al vanaf de eerste dag na het einde van het festival. Iedere vereniging overlegd een nieuw idee en het budget met één van de vele kunstenaars (La artista's) van Valencia. Aan sommige beelden wordt bijna het hele jaar gewerkt, in loodsen in het noorden van de stad en in sommige gevallen in kleinere ateliers. Er zijn tientallen van deze kunstenaars en dit beroep vergt zeker het nodige aanzien in Valencia. Iedere kunstenaar heeft meerdere opdrachten van verschillende verenigingen en hij wordt tijdens de bouw van de beelden bijgestaan door vaklieden.

De beelden hebben vaak allemaal een basisstructuur van waaruit je snel het hoofdthema kan afleiden en daaromheen verschillende 'ninots'. Dit zijn meestal menselijke figuren en soms ook dieren die aansluiten met het hoofdthema van het beeld.

Technisch worden de beelden bijna altijd op dezelfde manier gemaakt: Een houten frame wordt afgewerkt met piepschuim, plamuur en papier-maché. Allemaal materialen die goed branden en niet te zwaar zijn, in verband met het transport. De beelden worden in delen gemaakt en ze worden pas tijdens la planta (Het plaatsen van de falla's) op de locatie in elkaar gezet en afgewerkt. In Valencia zijn er bijna 400 verenigingen met allemaal een eigen falla en een falla infantil. Al met al een flinke klus en een hele operatie.

La Planta

De voorbereidingen en het plaatsen van de beelden wordt al ruim vooraf begonnen maar op de 15de maart is de dag die men in Valencia "la planta" noemt. Dat is de dag waarop alle beelden volledig geplaatst en gereed moeten zijn. Vaak werkt men nog door tot in de nacht, want op de 16de in de vroege ochtend komt de jury langs voor het beoordelen van de falla en om te bepalen of hij in de prijzen valt. De planta voor de falla's infantils is op 14 maart.

Categorieën en prijzen

Valencia wordt opgedeeld in verschillende secties. In iedere sectie staan enkele tientallen Falla's en een jury zal per sectie beoordelen welke van deze kunstwerken een eerste, tweede of derde prijs krijgen. Winnaars van een prijs krijgen een vaandel en die kun je de daarop volgende dagen zien bij de betreffende falla. Als je door de stad loopt, langs de verschillende falla's, zul je vanzelf wat prijswinnaars tegenkomen.

Naast de secties die per stadsdeel zijn gemaakt, is er ook een speciale sectie, de "Sección Especial". Deze sectie omhelst de gehele stad maar hierin staan alleen de meest grote Falla's die niet zelden meer dan 150.000 euro hebben gekost. Ook in deze sectie worden weer drie prijzen weggegeven.

Er is één falla die niet meedoet met de wedstrijd en dat is die op het Plaza Del Ayuntamiento. Dit is de gemeenschappelijke falla die wordt gemaakt door en voor de Valencianen van gemeenschapsgeld en niet door een vereniging.

Waar staan ze?

Vanaf 15 maart vind je ze praktisch overal in de stad, met name op de kruispunten. Vlakbij een grote falla staat ook altijd een falla infantil, een beeld voor de kinderen van de vereniging. In de wijk Ruzafa is de dichtheid van deze kunstwerken het grootst. Hier wandel je letterlijk van de ene naar de andere.