Eten en drinken

Voor liefhebbers van lekker eten is er met de ongeveer 3000 verschillende restaurants al heel veel te beleven in Valencia. Ontdek de levendige wijk Ruzafa met de vele grote en kleine barretjes, restaurantjes, en tijdens Las Fallas de enorme hoeveelheid aan kraampjes en tentjes waar je volop kan genieten van (Spaans) eten en drinken. Wil je weten waar wij graag komen? Bekijk hier onze favoriete restaurantjes.

Spaanse eetgewoontes

Spanjaarden eten heel laat, vergeleken met ons. De meeste restaurants gaan pas rond 21:00 s'avonds open. Dat is even wennen voor ons Nederlanders als we echt uit eten willen gaan. Daar staat tegenover dat je s'middags vanaf pakweg 13:00 tot in de avond wel overal tapas en andere warme dingen zoals paella Valenciana kan eten. Bovendien kun je in een grote stad als Valencia ook altijd wel wat meer 'gemakkelijkere' maaltijden (hamburgers, wok en dat soort dingen) krijgen op tijdstippen die wij gewend zijn.

Tapas en Pintxos

Tapas zijn kleine Spaanse hapjes en die kun je bijna overal in de stad krijgen. Bijna ieder restaurant heeft zelfs wel enkele -vaak meer- van deze hapjes op de kaart staan. Meestal zijn deze te krijgen vanaf na de middag tot in de avond.

Pintxos zijn van oorsprong eigenlijk mini-snacks uit Noord-Spanje maar omdat je ze in Valencia ook heel vaak tegenkomt en vooral omdat ze erg lekker zijn, willen we ze hier toch even vermelden. Pintxos zijn mini-hapjes die je vaak op de bar of in een vitrine ziet staan, meestal met een mini-broodje eromheen of een stokbroodje eronder en altijd met een prikker erin. In tegenstelling tot tapas, ga je deze zelf halen bij de bar en neem je ze weer mee naar de plek waar je zit. Als je gaat afrekenen telt de ober het aantal prikkers om de rekening op te maken. Supermakkelijk en zeker aan te raden! 

 

Paella Valenciana

Zowel hét gerecht van Valencia als de authentieke basis van de paella zoals men die in heel Spanje kent. De paella is in Valencia ontstaan en in tegenstelling tot wat men vaak denkt, niet met vis, schelpen en kreeft maar met kip en konijn. Dit gerecht kom je overal tegen in de stad en iedereen die eigenlijk geen paella lust, zou deze originele Valenciaanse variant moeten proberen. Let op: De echte authentieke Valenciana is met slakken en er zijn restaurants waar deze geserveerd wordt. Hou je niet van slakken? Meldt dit er dan voor de zekerheid toch even bij, wanneer je besteld.

Horchata

Misschien een klein beetje vreemd, maar erg verfrissend, lekker en vooral erg Valenciaans.

Horchata is een drankje van gemalen tijgernoten (Die wij in Nederland alleen kennen als visaas), water en suiker. Dit drankje wordt verkocht in horchateria's die je door de hele stad kan vinden, van de kleine kraampjes tot complete barretjes zoals de bekende en meer dan 100 jaar oude horchatería Santa Catalina op het plaza Santa Catalina, nummer 6, in het oude stadscentrum.

Agua de Valencia

Een ander typisch Valenciaans drankje is de verfrissende agua de Valencia. Deze cocktail werd voor het eerst gemaakt in 1959 in het nu nog steeds bestaande Cafe Madrid. inmiddels is hij praktisch overal in de stad te krijgen, zowel op terrassen als in flessen in drankenwinkels.

Iedere bar maakt min of meer zijn eigen versie maar ze lijken allemaal op elkaar en er zit altijd cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker in. Cava is een typisch Spaanse mousserende wijn. 

Agua de Valencia bestel je op een terras niet in een glas maar altijd in een kannetje (jarra). Deze zijn er in verschillende groottes.