Meer vuurwerk

Mascletà nocturna op Plaza Del Ayuntamiento

Gedurende de Las Fallas maand zullen er een aantal van deze mascletà's worden afgestoken op de gebruikelijke plek op Plaza Del Ayuntamiento. In tegenstelling tot de reguliere mascletà's worden deze nocturna's in het donker afgestoken en er zal dan ook veel siervuurwerk aan te pas komen. De Valencianen noemen deze shows ook wel "mascletà de colores" waarbij het woord "colores" de verwijzing is naar de kleuren van het siervuurwerk. Het blijft een mascletà dus reken niet op een échte siervuurwerkshow maar op een knalspektakel. Deze nocturna's worden normaal gesproken op de zaterdagavonden afgestoken, behalve als de zaterdag op de 15de of later valt. De meeste Nederlanders zullen deze dus moeten missen afhankelijk van hoe het valt maar niet getreurd, de cremà van de falla die op Plaza Del Ayuntamiento staat (in de nacht van 19 op 20 maart, om 01:00) wordt ieder jaar gestart met een Mascletà nocturna.

l'Alba de Les Falles

Vertaald: De ontwaking van Fallas. Als alle Falla's klaar zijn en wanneer de feesten écht gaan beginnen wordt Valencia in de nacht van 15 op 16 maart "ontwaakt" met vuurwerk, door de hele stad. De bedoeling is dat heel veel falla verenigingen in de hele stad vuurwerk krijgen (cakes) en dat deze allemaal tegelijkertijd worden afgestoken. In 2016 is dit concept uitgeprobeerd en in 2017 is het voor de eerste keer op grote schaal uitgevoerd in Valencia. Vanaf 2018 werd het uitgebreid met een fenomenale vuurwerkshow op Plaza Del Ayuntamiento, ter vervanging van de eerste castillo.

Nit del l’Espolí - Mascletà vertical

Nieuw in 2017 is deze mascletà vertical. Deze is in dat jaar op de laatste zaterdag van februari om 20:00 afgestoken tijdens het openingsweekend. De locatie was Paseo de Alameda, de gebruikelijke locatie voor de siervuurwerkshows. De show van 2017 was fenomenaal. De Terromoto (finale van de mascletà) werd door middel van twee hijskranen verticaal weergegeven. Tijdens het openingsweekend van 2018 werd daar nog een schepje bovenop gedaan; twee finales werden aan weerszijden van de show door middel van vier hijskranen afgestoken. Deze keer werd de show in de haven van Valencia afgestoken evenals de mascletà vertical van 2019.

Mascletà Aerial

Deze bijzondere mascletà hebben we enkele keren tijdens het openingsweekend kunnen zien. Plek van uitvoering was Paseo de Alameda. Deze aerial is het beste te omschrijven als een mascletà die zich in de lucht afspeelt. De knallers worden op sublieme en ritmische wijze met verschillende effecten de lucht in geschoten. Of wij deze nog terug gaan zien tijdens het openingsweekend weten we niet.

Macro Desperta

Dit geweldige evenement speelt zich eveneens af tijdens het openingsweekend. 'Desperta' betekent 'wekker' en dat is dan ook exact wat het voorstelt: Met grof geweld de Valencianen wakker maken om half 8 s'ochtends. Las Fallas staat op het punt om te beginnen en iedereen moet dat weten. Tijdens deze Macro Desperta lopen duizenden Valenciaanse leden van de falla verenigingen in een optocht naar het Plaza Del Ayuntamiento waarbij ze "Tro de Bac"(Grote knalerwten) op de grond gooien. Bij aankomst op het plein wordt er voor de zekerheid een korte maar krachtige mascletà afgestoken, want wellicht was nog niet iedereen wakker. Als je aanwezig bent bij het openingsweekend dan is dit een prachtig evenement wat je zeker niet wil missen.