De Mascletà

Categorie: Over Valencia Gepubliceerd: vrijdag 27-05-2016

Eén van de hoogtepunten op pyrotechnisch gebied is de mascletà op het plein voor het gemeentehuis, het Plaza del Ayuntamiento. Vanaf 1 maart begint dit ritmische, maar ook oorverdovende spektakel van knalvuurwerk, iedere dag tot en met 19 maart om klokslag 14:00. De mascletà wordt iedere dag door een ander pyrotechnisch bedrijf gemaakt en afgestoken. De échte grootmeesters onder de pyrotechnische bedrijven mogen hun kunsten laten zien in de laatste dagen van Las Fallas. Er zijn veel filmpjes te vinden op internet maar dit is écht zoiets wat je gewoon moet meemaken. Er is geen film te vinden waarmee je de ervaring ziet, hoort en voelt als wanneer je op het plein staat mee te dreunen. 

Eén van de dagelijkse hoogtepunten

s'Morgens vroeg beginnen de pyrotechnici met het opbouwen van de mascletà, binnen de speciaal hiervoor geplaatste stalen kooi op het plein voor het gemeentehuis. Vanaf een uur of 10:00 kun je het netwerk van draden met heel veel vlinders (De knallers) en de daaromheen staande buizen voor het luchtvuurwerk zien staan. Vanaf 12:00 al beginnen de eerste rijen mensen zich te verzamelen aan de autovrij gemaakte hoofdwegen die rondom het plein lopen. Vanaf 13:30 staan de fallera mayor samen met de fallera mayor infantil samen met de burgemeester en genodigden op het balkon van het gemeentehuis en wordt de muziek gestart.

Het plein staat inmiddels helemaal vol met mensen. Alle toegangswegen naar het plein staan vol met mensen en alle gebouwen rondom het plein eveneens. De vlinders die aan de draden van de mascletà  hangen wapperen in de wind, Valencianen zingen mee met de muziek en de spanning wordt opgebouwd. Om 13:50 knalt er een salute-shell uit een buis om met een harde klap aan te geven dat het nog maar 10 minuten duurt tot het moment suprême. Om 13:55 nogmaals. Om 14:00 wordt op het balkon de microfoon gepakt en verzoeken de fallera mayor en de fallera mayor infantil de pyrotechnici om de mascletà te starten met de beroemde woorden:
"Senyor pirotecnic, pot començar la mascleta!". 

De daaropvolgende zes a zeven minuten voel je het plein denderen en dat is een ervaring om nooit meer te vergeten. Aan het eind, de finale. Waarbij het lijkt alsof het plein wegzakt. Waarbij je kleren beginnen te wapperen en waarbij de lucht gevuld is met honderden knallers, die samenkomen met de uitbarsting op dat moment binnenin de kooi. De climax van de mascletà. Dan lijkt het een seconde stil te zijn en vervolgens barst er een applaus los voor de pyrotechnici die de mascletà hebben gemaakt. Zij lopen als helden door de kooi terwijl het publiek toestroomt naar de hekken om hun helden van de dag te eren tijdens de klanken van het lied 'Valencia en Fallas'.

Wat is het?

De mascletà is een traditionele Spaanse vuurwerkshow die overdag wordt afgestoken. Het gaat bij de mascletà dan ook vooral om het ritmische, opbouwende geluid en minder om de visuele effecten zoals bij een normale vuurwerkshow. De show wordt in ongeveer 6 a 7 minuten in intensiteit opgebouwd naar een climax. Hij bestaat voornamelijk uit een netwerk van touwen die met palen boven de grond worden gespannen. Aan deze touwen hangen de Spaanse vlinders. Dit zijn grote knallers die zijn ingepakt als een soort toffee. Eromheen staan buizen die "salutes" schieten, harde klappen in de lucht en andere buizen waaruit fluiteffecten komen. Vaak hangen de vlinders langs het hekwerk van de kooi aan stroomdraden. Zo'n lijn word digitaal aangestuurd en kan bijvoorbeeld een effect van knallers geven die snel ronddraaien in de hele kooi. De mascletà word traditioneel ontstoken met een traca, een soort snelle vlindermat, direct na de beroemde woorden van de fallera's.

Praktische zaken

Vanaf 1 maart tot en met 19 maart, dagelijks om 14:00 op het Plaza del Ayuntamiento, voor het gemeentehuis van Valencia. Als je vooraan wil staan, zou je rond 12:00 al op het plein moeten zijn.

Vergis je niet in de decibellen. Hoe meer je vooraan staat hoe harder hij is. Maar ook verderop op het plein, ergens tussen de mensen voel je hem goed binnenkomen. Het geluid is hard, dof en je hebt het gevoel dat de druk door je hele lichaam gaat. De Valencianen zeggen dat je je mond een beetje moet openhouden om overdruk te voorkomen. Belangrijk is ook dat je niet je vingers in je oren stopt, terwijl de mascletà al bezig is. Als je vooraan staat, dan zie je de medewerkers van de medische hulpdiensten, die naar het publiek kijken vaak druk naar mensen gebaren dat ze de vingers weer uit de oren moeten halen en dat ze de mond een stukje open moeten houden.

Ga je voor het eerst en weet je niet wat je te wachten staat? Neem het zekere voor het onzekere en kies een plekje wat verderop op het plein en niet helemaal vooraan. Als je de mascletà van een afstandje bekijkt, bij voorkeur in de "punt" van het plein, dan krijg je veel meer mee van de ritmische effecten en hoef je ook niet zo lang te wachten.


Plaza del Ayuntamiento 1 - 46002 Valencia

Dichtstbijzijnde metrostation: Xativa. (4 minuten lopen, 350 meter)