Zelf vuurwerk afsteken

fShare
0
Pin It

Tijdens Las Fallas hoor je altijd vuurwerk om je heen. Dit wordt afgestoken door de inwoners van Valencia maar ook door de toeristen. Zeker wanneer je door een wijk zoals Ruzafa loopt, zie je tientallen mensen en kinderen vuurwerk afsteken. Loop je s'avonds door het Turia park, dan kom je veel oudere vuurwerkafstekers tegen, waaronder Nederlanders. Wil je zelf ook vuurwerk kopen en afsteken? Dat kan, maar wél met enige kanttekeningen, zie onderaan op deze pagina bij regelgeving.

Waar kun je vuurwerk kopen?

Tijdens het festival kun je in Valencia op veel plekken vuurwerk kopen. Op de kaart hieronder vind je de grotere winkels met een beter assortiment. 

Wat voor vuurwerk is er te koop?

In Spanje kunnen particulieren alleen consumentenvuurwerk kopen. Je komt dus de gebruikelijke dingen tegen zoals cakes (Niet zo groot als de Nederlandse), fonteinen en vooral veel verschillende soorten klein vuurwerk. Verder is er wel wat harder knalvuurwerk te koop dan we in Nederland gewend zijn zoals de Spaanse vlinders, vlindermatten en verschillende soorten vuurpijlen met een knal.

Ondanks dat je dit soort vuurwerk gewoon kan kopen, is het eigenlijk weer niet toegestaan om het bij je te hebben en/of af te steken want officieel mogen alleen de leden van Falla verenigingen dat doen.

Klik op de kaart hierboven op een vuurwerkwinkel om naar de website te gaan. De meeste winkels hebben hun assortiment online, ongeveer vanaf een maand voordat Las Fallas begint.

Regelgeving & geschikte locatie's

Er is in Valencia veel te koop voor particulieren maar eigenlijk mag je geen vuurwerk afsteken. Sterker nog, veel soorten vuurwerk mag je niet eens bij je hebben. Dit geldt voor al het "grotere" vuurwerk zoals borracho's, grotere knallers en trueno rockets. De ene agent zal hier soepeler mee omgaan als de andere. Eigenlijk mag vuurwerk alleen worden afgestoken binnen de afgezette ruimtes van de falla verenigingen. Er is een vrij soepel gedoogbeleid wat betreft vuurwerk afsteken op plekken buiten deze ruimte's; Hou het klein, hou het netjes en zorg dat je geen overlast veroorzaakt. Kijk goed naar hoe de Valencianen en hun kinderen vuurwerk afsteken. Zij weten precies hoe het leuk blijft en hoe het binnen het gedoogbeleid past. Omdat je te maken hebt met een gedoogbeleid zal het zo zijn dat de ene agent meer tolereert dan de andere. En dat er op de ene dag meer wordt getolereerd dan op de andere. Wees hier erg voorzichtig mee, hou rekening met de Valencianen en zorg ervoor dat je het niet te bont maakt. In de straten van de stad worden alleen de hele kleine knallertjes, kleine fontijntjes en dergelijke gedoogd. Wil je iets groter vuurwerk afsteken, ga dan naar een parkje of naar het Turia park. Let op, veel mensen denken dat het in het Turia park wél is toegestaan om het echte grotere vuurwerk af te steken maar dat is niet zo. De politie komt s'avonds regelmatig door het park om te kijken of het afsteken van vuurwerk niet uit de hand loopt.