De fallera's

Deze mooie dames in prachtige traditionele jurken en haardracht zijn gedurende Las Fallas de hoofdrolspeelsters van het festival. Iedere vereniging heeft één gekozen fallera mayor (officieel vanaf 15 jaar, maar in de praktijk vaak een stuk ouder) en één fallera mayor infantil, jonger dan 14 jaar. De functie van de fallera mayor binnen een vereniging is ceremonieel van aard, ze vertegenwoordigen de vereniging en ze hebben een flink aantal taken zoals het aansteken van een vuurwerkshow of het afgeven van de bloemen tijdens het bloemenoffer.

De fallera mayor én de fallera mayor infantil van een falla vereniging worden bijgestaan door andere fallera's: De corte de honor, een soort van hofdames. Sommige verenigingen hebben er slechts enkelen en sommige anderen hebben er tientallen. Het is een grote eer voor iedere Valenciaanse dame om fallera mayor van een vereniging te worden. De allergrootste eer is het om fallera mayor of fallera mayor infantil van Valencia te worden. Dan ben je voor enkele weken de belangrijkste dame van Valencia en vertegenwoordig je niet alleen alle fallera's, maar ook het hele Las Fallas festival vanaf la crida (De opening) tot San José (De laatste dag) op 19 maart.

De fallera mayor van Valencia zal tijdens de opening, la crida, de wereld uitnodigen om naar Valencia te komen en ze zal tijdens de nacht van de cremà op 19 maart de traca aansteken die leidt tot de verbranding van de falla municipal, op het Plaza Del Ayuntamiento. Alle ceremoniele gebeurtenissen daartussen, gedurende het hele festival zullen worden gedaan door de fallera mayor (en infantil) van Valencia. Deze belangrijke functie wordt verworven door een vrij strenge selectieprocedure waar meedere jury's aan te pas komen. Je kan hiervoor alleen in aanmerking komen als je al fallera mayor (infantil) van een falla vereniging bent.

Kleding en haardracht

De fallera's zijn duidelijk te herkennen aan de prachtige traditionele jurken. Deze zijn voornamelijk van zijde gemaakt en voorzien van prachtige fijne motieven van verschillende kleuren. Deze jurken zijn stuk voor stuk handwerk en ze kosten maar liefst enkele duizenden euro's tot enkele tienduizenden euro's per stuk! In sommige van deze jurken zit zelfs gouddraad verwerkt. Een ander opvallend kenmerk zijn de schoenen. Ook deze zijn handgemaakt en altijd bijpassend gemaakt aan de de jurk.

Tot slot is er dan nog de opvallende en bijzondere haardracht die bij alle fallera's hetzelfde is. Het haar word strak naar achteren en naar de zijkanten verwerkt; Aan de achterkant met een speld en een half rond sieraad. Naar de zijkanten toe nog opvallender, hier word het (gevlechte) haar in een soort ronde schijven gedraaid die precies over de oren vallen. Bij de meeste fallera's is dit gedeelte niet gemaakt van het echte eigen haar omdat het gewoonweg te kort is en omdat het heel veel tijd kost om het op deze manier te maken. Ook hier zie je hoe een belangrijke rol de vuurwerk traditie heeft gespeeld in Valencia en tijdens fallas; De ronde schijven van haar die de fallera's dragen moesten oorspronkelijk de oren beschermen tegen het harde geluid van de mascletà.

Waar kun je ze zien?

Tijdens Las Fallas zijn er duizenden fallera's in de stad en je komt ze dan ook overal tegen. Rondom de falla's en met name tijdens bepaalde gebeurtenissen bij zo'n falla waarbij de fallera mayor van de vereniging een taak heeft, zoals het aansteken van een vuurwerkshow of het starten van de crema. De fallera mayor van Valencia en haar corte de honor zijn voornamelijk op het balkon van het gemeentehuis aan het Plaza del Ayuntamiento te zien, tijdens de mascletà om 14:00. Op 16 maart worden alle verenigingen voorgesteld aan het publiek op het Plaza del Ayuntamiento en ook hier zullen ze natuurlijk bij aanwezig zijn. Tot slot tijdens de parades voor het bloemenoffer op 17 en 18 maart waarbij de fallera's met hun verenigingen praktisch door de hele stad lopen maar waar je ze dan met name in grote getale kan zien is rondom het centrum en in het bijzonder rondom het Plaza de la Virgin.