Openingsweekend Las Fallas 2018

Op zaterdagmorgen 24-2-2018 vlogen wij van Eindhoven naar Valencia om het openingsweekend mee te maken.

Goed om te horen dat op één rij achter ons in het vliegtuig, de website fallasfestival.nl als tip werd uitgewisseld tussen twee stedentrippers die ergens hadden gezien dat er wat te doen was in Valencia. Na ruim twee uur vliegen, een prachtig uitzicht over Valencia vanuit het vliegtuig en een klein half uur met de metro, hebben we vaste Valenciaanse grond onder de voeten, en het altijd drukke pleintje bij metrostation Colon is het eerste wat wij zien. Alsof je nooit bent weggeweest. 

Reisgezelschap: Mijn wederhelft.

Duur: Erg kort, want maandagmorgen vroeg vliegen we alweer terug naar Nederland. Nét genoeg tijd om alle elementen van het openingsweekend te zien.

Programma: Op 24-2 een spectaculaire vuurwerkshow in de haven.

Op 25-2, de macrodespertà, een optocht met reuzeknalerwten. Een mascletà om 14:00 op het gemeentehuisplein. La Crida, om 20:00 bij Torres de Serranos, de eigenlijke opening.

Tussendoor: Pintxos, Tapas, wijn & more. Dat lukte prima nadat wij de spullen in het hotel hadden gegooid, bij Sagardi. Een échte aanrader voor jouw middagsnack mét prima wijn, aan Carrer de Sant Vicent Màrtir.

Na wat rondwandelen, drankjes hier en daar, én een Paella Valenciana stappen wij de metro in richting station Maritim Serreria om daar vuurwerkgrootmeester Ricasa aan het werk te zien, om 21:00 in de haven. En dat was spectaculair! De vuurwerkliefhebbers onder de lezers zullen de filmpjes vast wel hebben gezien op internet. Samengevat: In ongeveer 15 minuten werd de show subtiel opgebouwd tot een compleet geëscaleerde finale met alles erop en eraan. Grandioos! De show begon met de boodschap in het Valenciaans aan alle participanten van Las Fallas: "Totes Les Falles Son Especial". Hiermee wordt een verwijzing gemaakt naar de allergrootste en duurste Falla's in de Seccion Especial en de boodschap is dat niet alleen deze Falla's speciaal zijn, maar alle bijna 400 Falla's die in de stad te zien zijn.

De haven is een top-locatie, alleen niet echt centraal en terug naar het hotel (7 kilometer) blijkt een aardige uitdaging te worden. Het enige metrostation in de buurt kon de drukte niet aan. Wij besloten te lopen naar de Stad van kunst en wetenschap en daar een taxi naar Plaza Del Ayuntamiento te nemen, waar ons hotel ligt.

De volgende dag staat de wekker om 7:00, want in alle rust en vroegte wordt Valencia wakker gemaakt met de macrodespertà. De macrodespertà is een optocht van honderden leden van Falla verenigingen waarbij met reuzeknalerwten niet alleen lawaai wordt gemaakt, maar ook de straat compleet in de rook wordt gezet. Niets is beter dan de lucht van kruit op de nuchtere maag. Op de heenweg naar het startpunt van deze optocht, komen we de despertà voor kinderen tegen. Eindeloos getik van tientallen mini-knalerwtjes tegelijk klinkt door de straat. Kort daarna begint de macrodespertà. Geen kinderachtige knalerwtjes maar serieuze knallers. Aangeraden wordt om een veiligheidsbril op te zetten als je dichtbij komt. Een doekje voor je mond, voor de rook is zeker geen overbodige luxe.  Als toetje een korte krachtige mascletà (Eigenlijk alleen een finale) op de plek waar de optocht aankwam, het gemeentehuisplein. De eerste vuurwerkshow van Las Fallas 2018 die in de beroemde kooi werd afgestoken.

 

s'Middags om 14:00 zien wij de eerste echte mascletà van 2018, onder het genot van toch een aardige temperatuur en tussen een aantal vroege vogels uit Nederland, bij bloemenstalletje nummer zeven. Kort maar redelijk krachtig, is wat ik me ervan herinner. In de wetenschap dat ze strakjes tijdens de échte Las Fallas week nog een stuk krachtiger zullen zijn.

Er is al het één en ander te zien van de aangekondigde veiligheidsmaatregelen op het Plaza Del Ayuntamiento. Of beter gezegd, eromheen. De straten die wij konden zien werden inderdaad afgesloten, echter niet volledig. Er konden nog wel mensen staan, en er staan hekken zodanig opgesteld, dat er nét een voertuig doorheen kan. Op het moment van schrijven bereikt ons het nieuwsbericht dat omliggende metrostations ook zullen worden afgesloten.

De rest van de middag lukt prima in t-shirt en vanaf een terras. Aan de einde van de middag zien wij de eerste Falla verenigingen feestend door de stad lopen, richting Torres de Serranos, de plek waar de officiële opening plaats gaat vinden. De stad bruist en is in feeststemming. Na het reserveren in een voor ons nieuw restaurant waarvan ik nu kan zeggen dat ik deze jullie niet ga aanbevelen, lopen wij ook die kant op. Rond een uur of zeven in de avond sluiten wij achteraan aan op de brug voor Torres De Serranos tussen bij de vroege vogels uit Nederland en duizenden feestende Valencianen (Understatement). Wij hebben zicht op het vuurwerk én op Torres de Serranos. Er wordt mij een biertje aangereikt, er wordt gezongen en mijn vrouw staat te dansen met een Spaanse vrouw. La Crida is één groot feest en een echte belevenis. 

Om 20:15 kwamen de openingsspeeches van de Fallera Mayor en de Fallera Mayor infantil. De volkslieden worden meegezongen door duizenden mensen en Las Fallas is officieel begonnen.

 

Na de korte maar krachtige vuurwerkshow laten wij ons door de mensenmassa richting de binnenstad meevoeren. Rond half 10 kwamen wij aan bij het restaurant waarover ik eerder had gezegd dat ik deze niet wilde aanbevelen. Daar hoef ik dan ook niet al te veel over te vertellen, verder. Teruggekomen in het hotel, moe, maar voldaan door een geslaagd weekend zetten wij de wekker wederom om 7:00 want onze vlucht naar Holland vertrekt om 10:30.

Over twee weken komen wij weer terug naar Valencia voor de hoogtepunten van Las Fallas.

De vroege vogels uit Holland wil ik bij deze bedanken voor de gezelligheid en veel plezier toewensen tijdens Las Fallas en de komende weken. (Want sommige vroege vogels blijven gewoon lekker in Valencia tot 20 maart :-) )