Fallas 2017 blog :: Openingsweekend

La Crida is de officiële opening van het fallas festival en het vindt ieder jaar plaats op een zondag rond eind februari

Het hele weekend zijn er leuke dingen te zien in Valencia en wij waren er bij, van zaterdagmorgen tot en met maandagmiddag! Ik was voor de verandering zonder mijn vrouw. Mijn reisgezelschap: Menno en Clement. Respectievelijk liefhebber van vuurwerk en liefhebber van goed eten. Voor beiden de perfecte stad dus.

Het is een supersnel weekend geworden waarin wij in hoog tempo alle activiteiten hebben afgewisseld met andere fallas gerelateerde zaken zoals het zien van de prille voorbereidingen en de ninot tentoonstelling. Neem daarbij het feit dat het met pakweg 22 graden toch al heerlijk warm was in Valencia waardoor we onderweg  -noodgedwongen :-) - vrij veel terrassen van dichtbij hebben gezien en je begrijpt wel dat het een kort, krachtig en vooral vermoeiend weekend is geweest. Maar écht de moeite waard. Het voelt goed om weer in Valencia rond te lopen.

Zaterdag 25-2-2017

David, de verhuurder van ons airbnb appartement kwam ons om 10:00 in de ochtend ophalen op het metrostation Colon, bracht onze spullen naar het appartement en zette ons vervolgens af bij de bekende boogbrug aan de kant van Paseo de Alameda. Wat wij vervolgens daar aantroffen overtrof alle verwachtingen die wij hadden van de "Nit del Espoli", de aangekondigde vuurwerkshow (Mascletà vertical) voor die avond. Wat stond daar een berg vuurwerk, zowel op de brede weg Paseo De Alameda als in de rivierbedding. Wij begonnen toch redelijk enthousiast te raken.

Enkele terrassen, kleine hapjes en een bliksemrondleiding door het oude centrum en de binnenstad verder (want mijn reisgezelschap was voor het eerst in Valencia) kwamen wij bij een restaurant terecht om voor die avond, na de vuurwerkshow van 20:00 te reserveren. En dat vonden ze daar schijnbaar zo leuk dat ze ons vol trots de halve menukaart én allerlei typisch Valenciaanse drankjes hebben laten proeven. Allemaal op rekening van het huis.

De mannen (eigenaar van het restaurant, zijn broer en enkele medewerkers dronken en aten vrolijk mee. Zij hebben de hele tijd Spaans tegen ons gepraat. We verstonden elkaar niet maar toch begrepen we elkaar. De middag eindigde met een rondleiding door het restaurant, 3 nieuwe Spaanse vrienden en een behoorlijk volle maag. Heel erg Spaans en heel erg leuk. En natuurlijk moet ik als dank jullie dit restaurant van harte aanbevelen :-) Restaurant El Forcat ...De Paella Valenciana is hier prima.

Tegen 18:00 zijn we naar Paseo De Alameda gelopen om te wachten en om getuige te zijn van een unieke vuurwerkshow, die volgens eigen zeggen van Pirotecnia Ricasa de grootste Mascletà ooit zal worden. En een indrukwekkende show was het zeker! Ik kan niet beschrijven hoe het voelde om erbij te zijn, om de show mee te maken en hoe de uitbundige sfeer net na de show was maar met dit filmpje van de laatste minuten krijg je hopelijk een beetje een idee hoe het was.

 


Net na 21:00 waren wij weer terug bij restaurant El Forcat. Een vierde Nederlander, Michel, sloot bij ons aan en na een goede Spaanse maaltijd en de nodige sangria was het tijd om richting het appartement te gaan, want de volgende morgen in alle vroegte wilden wij heel graag aanwezig zijn bij de 'Macro Desperta'.

Zondag 26-2-2017

Rond 7:00 in de ochtend lopen wij door een volledig verlaten oude binnenstad van Valencia, onderweg naar Calle de la Paz. Want dat is de plek waar de Macro Desperta begint. De Macro Desperta is een optocht met enkele honderden leden van falla verenigingen waarbij 'Tro de Bac' op de grond wordt gegooid, reuze-knalerwten. En dit heeft oorspronkelijk eigenlijk maar één doel: Maak zoveel mogelijk mensen wakker, want vandaag is de dag waarop Fallas gaat beginnen!

Wij hoeven niet zo heel lang te wachten, om half 8 vertrekt de stoet met grof geweld en een hoop kabaal richting Plaza Del Ayuntamiento en dat is supergaaf om een keer gezien te hebben. De rook en de bijzondere kruitgeur van de Tro de Bac heeft binnen korte tijd de straat gevuld en wij begrijpen op dat moment waarom ons is aangeraden om een doek mee te nemen die je voor je mond moet houden. Al helpt dat maar klein beetje.

Aangekomen op het plein wacht ons nog een mooi toetje: De finale van de optocht, een kort heftig einde van een Mascletà, afgestoken vanuit de kooi die reeds was neergezet voor de Mascletàs die nog zullen komen. Deze finale was gemaakt door Pirotecnia Valenciana en dat voelt vrij heftig, zo in de vroege ochtend en als je helemaal vooraan staat :-)

Tijd voor ontbijt en gelukkig weet ik een beetje de weg in Valencia richting wat goede restaurants in de buurt. La Rollerie in het horecawijkje nét achter het plein is een aanrader voor als je een goedkoop maar zeker prima ontbijtje zoekt.

Een korte wandeling door de wijk Ruzafa staat vervolgens op het programma. De wijk is zeker nog niet zo levendig als wanneer Las Fallas écht is losgebarsten maar het is leuk om te zien dat ze hier al druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de verlichte straten.

14:00 - Plaza Del Ayuntamieno - Mascletà time! Vandaag wordt de eerste echte Mascletà afgestoken in een reeks die eindigt op 19 maart, de laatste dag van het festival. De vraag is of het nog beter kan qua vuurwerk na de geweldige Mascletà Vertical van de vorige avond maar eigenlijk zijn dit twee dingen die niet te vergelijken zijn met elkaar. De Mascletà op het plein is bijzonder. De sfeer, de weerkaatsing tussen de hoge gebouwen. De temperatuur. Het feit dat het middenin de stad is. Deze Mascletà van pirotecnia Valenciana was weer prima in orde! Wij hebben hem gefilmd vanuit Carrer de Correos.

 

 

De temperatuur was inmiddels toch alweer aardig opgelopen. De rest van de middag hebben wij gedaan wat je in Valencia zou moeten doen: Genieten van de stad, vanaf een terras met de nodige tapas.

Rond 18:30 begint het behoorlijk druk worden rondom het Torres de Serranos, de plek waar de opening van het fallas festival gaat plaatsvinden om 20:00 en wij installeerden ons op een plekje redelijk vooraan, tussen de inmiddels feestvierende Valencianen. Vanuit de hele stad komen de leden van alle falla verenigingen met vaandel en heel veel drank naar deze plek om gezamenlijk de openingsceremonie mee te maken. Het publiek wordt vooraf opgewarmd met muziek waarop gedanst (gesprongen) wordt. Om 20:00 begint de lichtshow met aansluitend de toespraken van de fallera mayores. Daarna wordt gezamenlijk het volkslied gezongen en aan het einde van het lied een kort maar krachtige vuurwerkshow om het af te sluiten. De Valencianen gingen feest vieren. Wij gingen een goede pan Paella Valenciana en een fles rode wijn bestellen in een restaurantje in de oude binnenstad.

La Crida is een geweldige ervaring, zeker wanneer je bekend bent met Las Fallas. Je merkt dat de Valencianen zich aan het opmaken zijn voor de komende drie weken en dat sfeertje hangt al een beetje in de lucht tijdens het hele weekend maar vooral toch op de avond van La Crida.

We hebben een filmpje gemaakt van de lichtshow die werd geprojecteerd op het Torres de Serranos

 

 

Maandag 27-2-2017

Vandaag zijn er geen evenementen maar omdat wij pas in de avond terug naar Nederland vliegen, hebben we de dag nog wel goed besteed aan een bezoek aan de Ninot tentoonstelling en aan het Fallas museum. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedere vereniging brengt jaarlijks een ninot (Onderdeel van een falla) naar de Ninot tentoonstelling. Deze worden op 15 maart allemaal weer terug gebracht naar de Falla's waar ze bij horen, op één na. Deze ene ninot is door het publiek uitgekozen om gespaard te worden voor het vuur tijdens de verbranding van alle Falla's op 19 maart en gaat vervolgens naar het Fallas Museum. Hier kun je alle ninots die zijn gespaard voor het vuur zien, vanaf 1934.

Multimedia & Links

Complete film van Nit Del Espoli :: PiroFan >>>