De Castillo's

In de nachten van 16 maart tot en met 18 maart worden er drie grote siervuurwerkshows afgestoken, vanuit het Turia Park. Deze worden in Valencia castillo's genoemd, refererend aan de karakteristieke stijl die je te zien krijgt: Het in krachtig tempo opbouwen van een 'kasteel' in de lucht. Deze shows vormen samen één van de hoogtepunten van het festival, zeker voor de liefhebbers van vuurwerk. Hier zie je drie échte Spaanse grootmeesters van het vuurwerk aan het werk! Als je voor de eerste keer in Valencia één van de eerste twee vuurwerkshows ziet, kun je haast niet geloven dat dit doorgaans 'slechts' opwarmers zijn voor het echte werk: De laatste show in de nacht van 18 maart, het Nit Del Foc.

Vanwege andere regelgeving dan bijvoorbeeld bij ons in Nederland, sta je in Valencia veel dichterbij het vuurwerk en bovendien zullen er grotere kalibers siervuurwerk worden geschoten. Alleen dit al geeft een veel intensere beleving dan je gewend bent. Daarnaast is de stijl van de show veel krachtiger en wordt er relatief veel (en zeker niet te mild) knalvuurwerk gebruikt wat het geheel perfect afmaakt. De shows kun je het beste ergens vanaf een plek in de lengterichting van de rivierbedding bekijken. (Ten noordwesten of ten zuidoosten van het veld). Dit, omdat de show in de breedterichting van de rivierbedding geschoten word. Aan de noordwest kant van de show is het altijd wel een stuk drukker dan aan de andere kant, voor een goed plekje moet je hier dan ook wat vroeger aanwezig zijn.

Het opbouwen en voorbereiden van een show duurt praktisch de hele dag en als je in de buurt bent, kun je overdag alvast een kijkje nemen bij het opbouwen. Veel Nederlanders fietsen of wandelen hier iedere dag even langs, uit nieuwsgierigheid voor wat er allemaal staat en om in te schatten hoe de show zal worden. Al blijkt dat laatste toch altijd weer vrij lastig.

Nit Del Foc

Letterlijk vertaald: Nacht van het vuur. Het Nit Del Foc is de laatste castillo van het festival en deze wordt in de nacht van 18 op 19 maart afgestoken, vanaf dezelfde plek in het Turia Park. Deze siervuurwerkshow is qua hoeveelheid en intensiteit groter dan de voorgaande shows en het is voor een vuurwerkbedrijf altijd een eer om het nit del foc te mogen schieten. Het budget voor deze show ligt al hoger dan bij de drie voorgaande shows en omdat het schieten van het nit del foc voor vuurwerkbedrijven vaak echt een prestige project is, leggen ze er zelf soms een bedrag bij. Deze vuurwerkshow mag je absoluut niet missen! Hou er rekening mee dat het rondom het Turia Park van waar de show wordt afgestoken nog een stuk drukker zal zijn dan tijdens de reguliere castillo's.

Praktische informatie: Data en Tijden

De tijden zijn nog wel eens veranderd, maar de hieronder vermeldde tijden zijn de laatst bij ons bekende. Houdt ons programma in de gaten voor de meest actuele tijden.

16 maart - 0:00
17 maart - 1:00
18 maart - 1:30 (Nit Del Foc)

Locatie:

Het veld van waar het vuurwerk wordt afgestoken ligt in het Turia Park, tussen de bruggen Pont d'Exposicio en Pont de Les Flors. Deze beide bruggen zullen worden afgesloten tijdens de vuurwerkshow, evenals de Pont Del Mar. De show is het beste te zien vanaf de verder gelegen bruggen, of vanaf één van de twee hoofdwegen die parallel langs het Turia park lopen. De Zuid-Oost kant van het schietveld is doorgaans rustiger dan de Noord-West kant en hier zul je dan ook niet zo lang vooraf moeten zijn voor een mooi plekje.

Wil je vooraan staan, dan zal je twee uur moeten wachten. Toch is dat niet echt nodig, denken wij. Zelfs als je een half uur vooraf komt, sta je ondanks de drukte nog redelijk, dat geldt zeker voor de Zuid-Oost kant van het schietveld. Een ander nadeel van helemaal vooraan staan is dat je na de show moet wachten tot de wegen weer geopend worden in verband met de veiligheid. Terwijl mensen aan de achterkant van het publiek weg kunnen lopen, sta jij nog een poosje vast.

Wil je met de metro? Het dichtstbijzijnde metrostation is Alameda. Deze gaat echter ruimschoots voor de vuurwerkshow dicht en qua drukte is het bijna niet te doen. Vanaf metrostation Colon heen en terug is al gemakkelijker, alhoewel het hier ook nog wel flink druk is, voorafgaand en na de vuurwerkshows.