De Castillo's

In de nachten van 16 maart tot en met 18 maart worden er drie grote siervuurwerkshows afgestoken, voorheen vanuit het Turia Park maar vanaf Las Fallas 2023 vanuit een nieuwe locatie: Het grote veld nét ten Noorden van het Palau de les Arts in de Stad van Kunst en Wetenschap. Deze shows worden in Valencia castillo's genoemd, refererend aan de karakteristieke stijl die je te zien krijgt: Het in krachtig tempo opbouwen van een 'kasteel' in de lucht. Deze shows vormen samen één van de hoogtepunten van het festival, zeker voor de liefhebbers van vuurwerk. Hier zie je drie échte Spaanse grootmeesters van het vuurwerk aan het werk! Als je voor de eerste keer in Valencia één van de eerste twee vuurwerkshows ziet, kun je haast niet geloven dat dit doorgaans 'slechts' opwarmers zijn voor het echte werk: De laatste show in de nacht van 18 maart, het Nit Del Foc.

Vanwege andere regelgeving dan bijvoorbeeld bij ons in Nederland, sta je in Valencia veel dichterbij het vuurwerk en bovendien zullen er grotere kalibers siervuurwerk worden geschoten. Alleen dit al geeft een veel intensere beleving dan je gewend bent. Daarnaast is de stijl van de show veel krachtiger en wordt er relatief veel (en zeker niet te mild) knalvuurwerk gebruikt wat het geheel perfect afmaakt. 

Het opbouwen en voorbereiden van een show duurt praktisch de hele dag en als je in de buurt bent, kun je overdag alvast een kijkje nemen bij het opbouwen. Veel Nederlanders fietsen of wandelen hier iedere dag even langs, uit nieuwsgierigheid voor wat er allemaal staat en om in te schatten hoe de show zal worden. Al blijkt dat laatste toch altijd weer vrij lastig.

Nit Del Foc

Letterlijk vertaald: Nacht van het vuur. Het Nit Del Foc is de laatste castillo van het festival en deze wordt in de nacht van 18 op 19 maart afgestoken. Deze siervuurwerkshow is qua hoeveelheid en intensiteit groter dan de voorgaande shows en het is voor een vuurwerkbedrijf altijd een eer om het nit del foc te mogen schieten. Het budget voor deze show ligt al hoger dan bij de drie voorgaande shows en omdat het schieten van het nit del foc voor vuurwerkbedrijven vaak echt een prestige project is, leggen ze er zelf soms een bedrag bij. Deze vuurwerkshow mag je absoluut niet missen! Hou er rekening mee dat het rondom de plek van waar de show wordt afgestoken nog een stuk drukker zal zijn dan tijdens de reguliere castillo's.

Praktische informatie: Data en Tijden

De tijden zijn nog wel eens veranderd, maar de hieronder vermeldde tijden zijn de laatst bij ons bekende. Houdt ons programma in de gaten voor de meest actuele tijden.

16 maart - 0:00
17 maart - 1:00
18 maart - 1:30 (Nit Del Foc)

Locatie: