Fallas 2017 blog :: De eerste paar dagen

Het fallas festival staat nu op het punt om écht los te gaan barsten in het weekend van zaterdag 11 maart 2017

11 maart 2017

De stemming is weliswaar iets minder dan normaal, want de weersvoorspellingen zijn op 11 maart nog bijzonder slecht: De hele week gaat het regenen. Maar de stemming is er, want we staan in alle vroegte op het vliegveld van Eindhoven onderweg naar de plek waar we zo graag komen.

Bestemming: Valencia, voor 10 dagen.
Samen met mijn vrouw, zoals we dat al jaren doen.

En voordat we er erg in hebben lopen wij rond 10:30 weer in onze favoriete stad. Met nu nog schitterend weer en een goed gevulde kooi op het plein. Het is nog even spannend maar wij kunnen nog net op tijd op onze kamer in het hotel aan het plein, waar wij om 14:00 vanaf de 8ste verdieping een prima uitzicht hebben op de mascleta, vrijwel direct gevolgd door een leuk evenement aan de rand van de wijk Ruzafa: De Paella Gigante. Een gigantische traditionele paella Valenciana, klaargemaakt op straat en uitgedeeld aan de liefhebbers die ervoor in de rij staan.

De falla municipal, het beeld op het Plaza Del Ayuntamiento, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik heb veel mensen gesproken, ook Spanjaarden, die er niet over te spreken zijn. De betekenis is duidelijk: In Valencia gebeurd het regelmatig dat (bouw)projecten niet doorgaan of half afgemaakt worden. De falla municipal is een zendtoren die gebouwd had moeten worden in de stad van kunst en wetenschap, maar dat is nooit gebeurd.

Wij mochten het in ieder geval van dichtbij meemaken: De Planta Al Tombe om 18:00. De falla wordt met handkracht omhoog gezet door heel veel mensen, onder toeziend oog en een beetje hulp van de Fallera Mayor en haar hofdames. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk stond hij onder luid gejuich van de Valencianen rechtop. Voor ons is het inmiddels tijd geworden om goed te eten op Spaans tijdstip: Rond 21:00 komen wij bij het restaurant waar ik over vertelde in het vorige blog over het openingsweekend, restaurant El Forcat in de oude binnenstad.

 12 maart 2017

Wat we zeker niet willen missen is de mascleta van pirotecnia Valenciana en vandaag blijkt dat ze de reputatie weer meer dan waargemaakt hebben: Eén van de betere mascleta's die we hebben gezien hier in Valencia met leuke effecten erin die wij nog nooit eerder hadden gezien. Erg hard ook nog. Wij staan er best nog wel een eindje vanaf met ons balkon maar het moet voor sommige mensen vooraan toch echt een beetje pijn hebben gedaan.

Check hieronder het door ons gemaakte filmpje:

Na de nodige terrasjes met tapa's -want het is nog steeds lekker weer- én een agua de Valencia of twee, gaan wij langzaam richting Falla Ciscar Burriana waar vanaf 19:30 een correfoc zal plaatsvinden. Een correfoc is een kleine versie van de bekendere cabalgata del fuego op 19 maart, een optocht met vuur en vooral veel vonkenregens. Heel spectaculair want de mannen in duivelspakken en hun fonteinen doen er alles aan om de vonken overal -het liefst ook op de mensen die vooraan staan te kijken- terecht te laten komen. Het kost soms wat moeite om de vonken te ontwijken maar met enig kunst en vliegwerk hebben we wat mooie foto's kunnen maken van deze correfoc.

Na dit spektakel hebben wij een restaurant opgezocht wat ik nog kende van het openingsweekend voor een échte Paella Valenciana. En met échte, bedoel ik er één met slakken. Dat was niet de bedoeling maar wij waren vergeten dat je bij het bestellen van een Valenciana het beste erbij kan vermelden dat je geen slakken erin wil. Dat is natuurlijk meteen een waarschuwing voor jullie :-) ...De Paella was verder prima, wij eten graag alles maar de slakken waren voor ons toch een brug te ver en die hebben we vakkundig links laten liggen.

Rest me alleen nog te vertellen dat er op maandag 13-3-2017 heel veel regen gaat vallen maar dat het erop lijkt dat de rest van de fallas week -ondanks de eerdere berichten- toch voornamelijk droog zullen blijven!