De Cabalgata del fuego

In de avond en nacht van 19 maart bereikt Las Fallas haar climax en afsluiting door het in brand steken van alle beelden die je in de stad hebt kunnen bewonderen. Voor het in brand zetten van de beelden heeft men symbolisch het vuur nodig wat tijdens de cabalgata del fuego (Optocht van het vuur of vuurparade) de stad in wordt gebracht.

Dit soort cabalgata's zijn al vrij oud in de vurige geschiedenis van Valencia maar deze vorm waarbij op grootste wijze het vuur de "stad in word gebracht" is vrij nieuw; Het gebeurde voor het eerst tijdens Las Fallas in 2005. 

Wat voor soort optocht is het?

Vooraan de cabalgata del fuego lopen de in klassieke klederdracht gestoken fallera's: de Fallera Mayor en de Fallera Mayor Infantil, samen met de corte de honor en mannen in duivelspakken die met vuurfakkels zwaaien. Vervolgens komen muziekbandjes, danseressen en tot slot het vuur. Heel veel vuur, eerst in de vorm van mannen in duistere kostuums die met fakkels en fonteinen zwaaien en wat later in de optocht complete bouwwerken en constructies helemaal volgehangen met fonteinen en vuur in allerlei verschijningsvormen.

Net op het moment dat je denkt de climax zojuist is aangekomen op het Puerta De La Mar (Het eindpunt van de cabalgata del fuego), wordt de rotonde en het monument in het midden ervan letterlijk ontstoken met een korte maar heftige vuurwerkshow. Op dat moment is het vuur in de stad en kunnen wat later op de avond alle beelden in brand worden gestoken.

Als je vooraan wil staan, ergens langs de route, of op de rotonde aan het eindpunt, dan zie je alles het best. Maar hou er rekening mee dat er soms flink wat vonken rondvliegen en dat je -zeker als je vooraan staat- daar voorzichtig mee moet zijn qua kleding en ogen.

Waar en wanneer?

In de vroege avond van 19 maart begint deze optocht op het kruispunt van Carrer de Rusafa en Carrer de Colón, vlakbij het Plaza de Toros (De arena van Valencia) Hij gaat vervolgens over de Carrer de Colón naar het eindpunt, de rotonde Puerta De La Mar. Je kan overal langs de route gaan staan maar het mooiste sta je  aan de rotonde op het eindpunt waar de vuurwerkshow zal zijn. Voor een mooi plekje moet je hier wel ruim op tijd aanwezig zijn.

Belangrijk voor dit evenement is dat de weersomstandigheden goed zijn en dat er vooral niet te veel wind staat. De organisatie wil vanzelfsprekend de veiligheid kunnen garanderen en om die reden is de cabalgata del fuego in zowel 2015 als in 2016 helaas niet doorgegaan.

Dichtstbijzijnde metrostation voor locatie Puerta De La Mar: Alameda (3 minuten lopen, 200 meter)