Vuurwerk in de straten

Categorie: vuurwerk Gepubliceerd: donderdag 09-06-2016

Tijdens de laatste dagen van het festival, pakweg vanaf 10 maart tot en met 19 maart zullen er verspreid door de stad veel kleine en verschillende soorten vuurwerkshows te zien zijn. Dit zijn vuurwerkshows die worden georganiseerd door de falla verenigingen. Vaak zijn dit kleinere mascletà's, soms in de avond. En daarnaast zie je soms kleine siervuurwerkshows, correfoc's en despertà's.

straatmascleta.jpg

Waar en wanneer?

De verenigingen organiseren deze shows eigenlijk alleen voor de vereniging en de leden zelf en daarom is het vaak lastig om erachter te komen waar en wanneer je ze kan vinden. De meeste mascleta's zal men organiseren om 14:00. De verenigingen houden geen rekening met de andere vuurwerkshows op dat tijdstip zoals de dagelijkse grote mascletà op het Plaza del Ayuntamiento. Maar toch zijn er vaak nog voldoende andere shows te vinden na dat tijdstip (Vaak om 14:30 of 15:00) of in de avonden. Als je door de stad heen loopt of fietst, dan kom je regelmatig toevalligerwijs langs een falla waarbij je een vuurwerkshow opgesteld ziet staan of waaraan ze op dat moment nog bezig zijn. Als je dan aan één van de leden van de vereniging vraagt hoe laat hij zal worden afgestoken, heb je iets om later op de dag of avond naar terug te komen. Op die manier hebben wij al heel wat van dit soort shows kunnen zien.

De straat mascletà

Eigenlijk een kleinere versie van de mascletà op het Plaza del Ayuntamiento maar vergis je niet, het geluid kan veel harder klinken omdat je vaak tussen de gebouwen staat en omdat je er ook veel dichterbij (kan) staan. Het gebruikte vuurwerk verschilt vaak niet eens zo veel als met de grote mascletà. Wil je dichtbij staan? Dat mag heel vaak, soms zelfs tot een meter of 10, maar gebruik dan oordopjes. De meeste van deze vuurwerkshows zul je tegenkomen tussen 14:00 en 15:00. Er is ook een variant voor in het donker, met wat siervuurwerk erbij: De mascletà noctura.

IMG_E1339.JPG

De Correfoc

Correfoc betekent iets als optocht met vuur waarbij mensen in duivelspakken rondrennen met rondspuitend vuurwerk in de lucht en over de grond. Supergaaf om van dichtbij mee te maken, maar kijk uit voor je ogen.

correfoc.JPG

La Despertà

Waarom? Het in alle vroege wakker maken van de bewoners en bezoekers. Hoe? Met een flinke groep een rondje door de wijk wandelen en met grote knalerwten smijten. Het is niet echt een vuurwerkshow maar het hoort zeker bij de pyrotechnische tradities van Valencia. Tijdens een Despertà lopen leden van de vereniging door de wijk en ze maken mensen wakker door met tró de bac op de grond te gooien. Dat is hard knalvuurwerk zonder lont, maar het explodeert zodra het op de grond terecht komt. Deze optochtjes zijn vaak om 8:00 en best leuk om een keer te zien. Vaak, als je op bed ligt, hoor je er wel één of twee in de wijk waar je verblijft of in een nabijgelegen wijk.

Algemene praktische informatie

Denk aan je oren! Wij gaan er weliswaar vanuit dat de professionals op vuurwerkgebied in Valencia echt wel weten wat de veilige afstanden zijn voor de shows maar toch, de mascletà's in de straatjes klinken soms bijzonder hard en wij kiezen er dan ook altijd voor om oordoppen te gebruiken of om een wat grotere afstand te nemen.

Hoe zoek je dit soort shows?

  • Check ons straat programma, te vinden onder het hoofdmenu 'Fallas 20xx'.
  • Ga s'morgens met de fiets of lopend op pad. Vooral op de 18e en 19e maart kom je dan regelmatig langs falla verenigingen waar ze een show aan het opbouwen zijn. 
  • Praat ter plaatse met Nederlanders. De meeste Nederlanders komen hoofdzakelijk voor het vuurwerk naar Valencia en zij zijn vaak goed op de hoogte van wanneer er een show te zien is (mond-op-mond)
  • Volg de Nederlanders. Met name in de wijk Ruzafa zul je na de grote mascletà van 19 maart op het Plaza del Ayuntamiento flinke groepjes Nederlanders in gestrekte draf zien lopen, soms zelfs rennen. Volg ze, zij weten (hopelijk) de weg naar de volgende vuurwerkshow.
  • Salute-shells. Hoor of zie je toevallig een behoorlijke klap in de lucht? Dan is de kans groot dat daar op die plek binnen enkele minuten een vuurwerkshow komt. 

Handige looproute voor 19 maart

Bijna traditioneel zou je het kunnen noemen; Een looproute die vooral door Hollanders wordt gehanteerd om op 19 maart zoveel mogelijk mascletà's te zien. De meeste mensen zullen hem wel kennen.

  1. Hij begint in één van de zijstraten van het Plaza Del Ayuntamiento, want vanaf hier kun je de grote mascletà op het plein zien. (Zie kaart punt A) Zorg ervoor dat je na deze mascletà gemakkelijk weg kan komen richting Ruzafa (tegenovergestelde richting als van het plein).
  2. Als deze klaar is, loop je naar Mercado de Colon. Daar zie je hopelijk de eerste straat mascletà staan. (Kaart, punt B)
  3. Daarna, in dezelfde straat maar een stukje terug, staat de volgende die meestal kort na de eerste afgestoken wordt. (Kaart, punt C).
  4. Vanaf hier is het een stukje lopen (rennen) naar punt D op de kaart. Soms heb je pech en dan is deze mascletà al weg.
  5. Maar dan kun je tot slot nog altijd de grote mascletà vlak voor Mercado de Ruzafa zien om 15:00. (Op de kaart punt E). Na deze laatste volgt er een leeg gevoel en stilte. Tijd voor een hapje en een drankje.