Hogueras Alicante 2017 :: Reisverslag

Eind juni, wanneer het écht warm begint te worden in Alicante, vindt ieder jaar het Hogueras festival plaats.

Waarom een uitgebreid verslag, een fotoalbum en facebook-updates op een website die over een heel ander festival in een andere stad gaat? Hogueras in Alicante heeft zoveel overeenkomsten met Las Fallas dat ik ervan overtuigd ben dat veel liefhebbers van Las Fallas ook dit Hogueras festival zullen waarderen. Daarnaast zijn er veel verenigingen in Valencia die een 'partner-vereniging' in Alicante hebben en vice-versa. En ook de belangrijkste hofdames van beide festivals komen op bezoek bij bepaalde festiviteiten van elkaar. Hogueras is een festival ter ere van San Juan, een oud -van oorsprong Christelijk- feest. Het feest wordt in heel Spanje op verschillende manieren gevierd. Hogueras is in Alicante het meest uitbundig. San Juan valt op de kortste nacht van het jaar en in Alicante wordt met het verbranden van de kunstwerken onder meer de komst van de zomer gevierd.

Eerste dag, bloedheet en een feest van herkenning

Wij kwamen op 22 juni aan het einde van middag aan in Alicante en wat ons meteen al opviel waren de kenmerkende kunstwerken (Die in Valencia 'Falla' worden genoemd en in Alicante 'Foguera'), feesttenten en de bloedverziekende hitte. Gelukkig is Alicante ook een badplaats met een geweldig strand dus dat we regelmatig zouden gaan blussen in zee, stond vanaf het eerste uur al vast. Een rondje door de stad leerde ons twee dingen: Hogueras lijkt veel op Fallas en zoveel lopen als we gewend zijn, zal met deze warmte een stuk moeizamer zijn. Gelukkig is Alicante niet zo heel erg groot. Na een hapje en heel veel drankjes waren wij getuige van de tweede dag van het bloemenoffer van Hogueras. Alweer een feest van herkennig, alleen wel kleinschaliger dan we gewend zijn.

Tweede dag, de mascletà en de kampvuren

Na een korte nacht -want ons appartement blijkt vlak naast één van de pleintjes te liggen waar tot een uur of vier in de nacht feest wordt gevierd met veel muziek- slenteren we op gepaste snelheid (want het is nog steeds bloedheet) door het centrum van de stad van terras naar terras, om uiteindelijk rond een uur of één uit te komen bij Plaza de los Luceros waar we tot onze verrassing de Fallera Mayor en Fallera Mayor infantil van 2017 in traditionele kleding voorbij zagen lopen.

Alweer een feest van herkenning; Op de rotonde zal over een uur de mascletà worden afgestoken. Opvallend is dat het een uur vooraf niet eens heel druk is en al helemaal niet op de plekken vooraan waar de zon vol op staat. Achteraf blijkt dat de meeste toeschouwers vanaf een half uur vooraf toe beginnen te stromen. Wij vinden een plekje half in de schaduw, redelijk vooraan en wij zijn erg blij dat een aantal Spanjaarden gevulde plantenspuiten hebben meegenomen. Om klokslag 14:00 vielen er vooraan twee toeschouwers flauw. De mascletà begon even na twee uur. Ondanks de mislukte finale weer heel gaaf om erbij te zijn. Opvallend is dat de Spanjaarden hier veel fanatieker mee staan te springen en schreeuwen op de finale dan in Valencia. Iets met gewenning? De rest van de middag brengen wij aan het strand door. Prima combinatie.

Wij brengen de rest van de avond door met goed Spaans eten en wandelen door het feestgedruis in het centrum van de stad. Het lijkt wel een stuk drukker geworden, overal is muziek, alle terrassen zitten vol en heel veel mensen vergapen zich aan de kunstwerken die opgesteld staan. Het valt ons op dat er nagenoeg geen Nederlanders zijn. Wel heel veel Engelsen en ook vrij veel Duitsers. De meeste toeristen komen hier voor een zonvakantie en vallen min of meer toevallig in de feesten van Hogueras. Wij spraken twee Amerikaanse avonturiers die speciaal voor de Hogueras naar Alicante zijn gekomen. Slechts één keer zag ik een bekend Nederlands gezicht van Las Fallas. Ik heb niet de indruk dat er heel veel Nederlanders specifiek voor de feesten naar Alicante komen. 

Hogueras staat bekend om één van haar tradities in de nacht van 23 op 24 juni: Zodra de avond valt verzamelen duizenden mensen zich op het strand van Alicante. Om middennacht begint de feestdag waar het festival om draait, San Juan. Op het strand worden honderden kampvuren aangestoken, waarbij wordt gegeten en gedronken. Traditioneel nemen vele Spanjaarden een nachtelijke duik en springen ze over de kampvuren heen.

Derde dag, de cremà

s'Morgens hebben we toch aardig wat door de stad gelopen om zoveel mogelijk verschillende kunstwerken te kunnen zien. Blijven drinken en niet te snel van A naar B, is het advies. Rond 13:00 komen wij weer aan op het Plaza de los Luceros waar het aanmerkelijk drukker is dan gisteren. De laatste mascletà van Hogueras staat op het programma en deze vonden wij een stuk beter dan de vorige die we hebben gezien. Na een hapje in een prima tapas-restaurant die ik nooit meer zou kunnen terugvinden, spenderen we de rest van de middag en een deel van de avond -wederom- op het strand en vooral in de zee. Halverwege de avond bestellen we een Paella Alicantina, de locale variant van dit Spaanse gerecht.

Rond middernacht staan wij langs de haven waar zich duizenden mensen hebben verzameld om 'La Palmera' te zien. Dit is één stuk vuurwerk wat bovenop de berg 'benacantil' wordt afgestoken in de vorm van een palmboom. Dit is het startschot voor het verbranden van alle kunstwerken die in de stad staan. Dat zijn er ongeveer 180 en de verbrandingen zullen vanaf 00:00 tot diep in de nacht doorgaan. Vanaf onze plek langs de haven kunnen wij de verbranding van twee kunstwerken direct zien en na een korte wandeling de binnenstad in, komen we er nog twee tegen.

Waar we tijdens de cremà in Valencia vaak een ingetogen en emotionele sfeer treffen, wordt de cremà in Alicante zeer uitbundig gevierd. Bij iedere verbranding is de brandweer aanwezig om de gebouwen nat te spuiten. Het publiek schreeuwt tijdens het verbranden van het kunstwerk massaal "Agua! Agua!, Agua!, Agua!" (Spaans voor water)  waarop de brandweer vervolgens alles en iedereen rondom de cremà volledig nat spuit, onder luid gejuich en gegil van de aanwezigen. Heel gaaf om te zien.

Vierde dag :: Vuurwerkcompetitie

Met het verbranden van de kunstwerken is Hogueras officieel geëindigd. Overdag worden alle feesttenten opgeruimd en nog belangrijker: De straten worden schoongemaakt. Wij spenderen deze dag aan het strand waar het gigantisch druk is want het is zondag. Voor vuurwerkliefhebbers is het nog niet helemaal klaar: Vannacht begint er een vuurwerkcompetitie waarbij er 5 dagen lang om 00:00 een siervuurwerkshow vanaf het strand wordt afgestoken. Wij hebben ons tripje zo gepland dat we er nog één kunnen zien, de eerste show door Pirotecnia Turis. Rond 23:00 komen wij aan op het strand en dat zag er wederom midzomer-achtig uit: Duizenden mensen die relax op het strand zitten te eten en drinken in afwachting op de vuurwerkshow. Wij konden nog gemakkelijk helemaal naar voren lopen langs de waterlijn en hebben daar een mooie plek gevonden in het zand. De show was zeer de moeite waard!

Jammer eigenlijk dat deze vuurwerkcompetitie direct na Hogueras valt en niet tijdens. Dat zou het qua plannen van een tripje een stuk gemakkelijker maken. Dit is wellicht ook wel één van de redenen waarom er zo weinig vuurwerkliefhebbers op af komen, het vuurwerk is gewoonweg te verspreid over te veel dagen. We hadden er graag nog een paar gezien, van deze avondshows. Maar helaas, de volgende dag vlogen wij weer terug naar het vliegveld van Rotterdam.

Resumé

Is Hogueras leuk voor liefhebbers van Las Fallas? Ik denk het wel. Wij vonden het in ieder geval erg leuk en de kans is vrij groot dat we volgend jaar nogmaals gaan. De echte vuurwerkliefhebbers die vooral voor het vuurwerk naar Las Fallas gaan, zullen in Alicante iets minder goed aan hun trekken komen. Behalve de mascletà om 14:00 iedere dag en de vuurwerkcompetitie na de Hogueras, wordt er niet heel veel vuurwerk afgestoken door particulieren of door de verenigingen.

Las Fallas is in alle opzichten veel groter. Hogueras is zomers, uitbundig en feestelijk. Het is warm en er ligt een prima strand om de hoek. En er is voldoende sangria.

  • Op deze pagina vindt je globale info over dit festival.
  • Bekijk hier de officiële website met onder andere het programma.