Meer straat vuurwerk

Is er nog meer? Zeker! Naast de officiële vuurwerkshows en de relatief veel voorkomende straat mascleta's, kom je tijdens Las Fallas nog andere 'shows' tegen. Sommigen hiervan zijn vrij zeldzaam maar toch zeker de moeite waard. Hou ons straat programma in de gaten voor dit soort vuurwerk evenementjes.

De Correfoc

In dit geval spreken we over het kleine broertje van de cabalgata del fuego, ook een correfoc, maar dan in het groot. Correfoc betekent iets als optocht met vuur (In duivelspakken) en in het klein is hij super spectaculair want je staat er bovenop. Helaas vrij zeldzaam en vaak ook nog redelijk vroeg; pakweg tussen 10 maart tot en met 16 maart.

La Despertà

Waarom? Het in alle vroege wakker maken van de bewoners en bezoekers. Hoe? Met een flinke groep een rondje door de wijk wandelen en met grote knalerwten smijten. Het is niet echt een vuurwerkshow maar het hoort zeker bij de pyrotechnische tradities van Valencia. Tijdens een Despertà lopen leden van de vereniging door de wijk en ze maken mensen wakker door met tró de bac op de grond te gooien. Dat is hard knalvuurwerk zonder lont, maar het explodeert zodra het op de grond terecht komt. Deze optochtjes zijn vaak om 8:00 en best leuk om een keer te zien. Vaak, als je op bed ligt, hoor je er wel één of twee in de wijk waar je verblijft of in een nabijgelegen wijk.

Traca Corrida

Een zeldzaamheid tijdens Las Fallas. De traca (Een meterslange stuk snel lont met knallers eraan) is niet weg te denken uit de Valenciaanse vuurwerktraditie en daarom is het jammer dat men dit soort corrida's niet vaker organiseert. De leden van de falla vereniging hangen een traca door de straten van hun wijk en proberen deze na het ontsteken ervan, rennend voor te blijven. Gepaste afstand is het advies, mocht je er één tegenkomen.

Mini Castillo

Castillo's kennen wij als de benaming voor de grote siervuurwerkshows tijdens de laatste dagen van het festival. Veel falla verenigingen hebben vaak hun eigen kleine siervuurwerkshowtjes in hun straat. Meestal om de verbranding van een falla mee te beginnen maar ook niet zelden zomaar op een mooie avond tijdens het festival. Deze showtjes worden opgebouwd met cakes, consumentenvuurwerk.